Bijzondere winterplanten

kerstroos-winterplanten

Al het werk in je tuin levert extra plezier op als je tuin, balkon of terras het hele jaar door groeit en bloeit. Plant daarom ook winterplanten, planten die ook in de herfst en winter bloeien of mooi blad dragen. Hieronder een paar bijzondere voorbeelden.

Winterjasmijn
De winterjasmijn (Jasminum nudiflórum) is een heester die tot twee meter hoog kan worden. Het is een sterke gevelbedekker die weinig eisen stelt, hoewel je hem beter niet tegen een noordmuur kunt zetten. Als je de winterjasmijn regelmatig opbindt verrast hij je van december tot maart met goudgele bloemen. Die steken mooi af tegen de kale, lichtgroene takken.

Tip: snijd takken die nog in de knop zitten af en zet ze in een vaas met wat water. Ze komen dan binnen tot bloei en blijven vrij lang goed.

Kerstroos
De kerstroos (Helleborus niger) bloeit – de naam zegt het al – rond Kerstmis. Hij geeft mooie witte bloemen. Net als andere Helleborus-soorten is het een gemakkelijke vaste plant die het beste gedijt in half schaduw.

Een andere bijzondere plant is de Helleborus foetidus, in spreektaal bekend als stinkend nieskruid. Hij bloeit vanaf december met sierlijke groene bloemen en is daarmee ook een prima plant om in de winter je tuin te verrijken!

Prunusfamilie
Ook de uitgebreide prunusfamilie kent een soort die ’s winters bloeit: de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Deze sierkers draagt in zachte winters, van november tot de lente, kleine roze bloemetjes. Tuincentra hebben ze vaak zowel als heester als in boomvorm. In het laatste geval kan hij uitgroeien tot een boom van wel zes meter hoog. De sierkers houdt van een plaats in de volle zon.

Bron: Zigg Zagg