Tuintips voor februari!

Sneeuwklokje

In februari worden de dagen weer wat langer en de temperatuur kan al weer flink stijgen. Ook de planten bereiden zich voor op het komende seizoen. De knoppen worden groter en bereiden zich voor op het eerste mooie weer. Er zijn nu zelfs al een aantal vroege bloeiers die, ondanks het wisselende weer, nu al bloeien en de tuin opvrolijken. Denk aan vroegbloeiende heesters en niet te vergeten de bloembollen die voor een kleurrijk geheel zorgen. Hoe verder februari vordert des te groter de kans is op mooi weer. Let wel op dat de winter nog terug kan komen. Hierdoor verschillen de tijdstippen van zaaien en planten elk jaar sterk omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden.

Het onderhoud van het gazon in februari

 • Doe deze maand nog niet teveel aan uw grasveld. Als er plassen water blijven staan is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Prik een aantal keer op deze plekken met een riek in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken.
 • Bij veel regen loopt kun je het best niet over de grond en over het gazon lopen. Hierdoor wordt de grond namelijk aangetrapt en verdwijnt de lucht eruit. De grondstructuur vernield en de grond neemt geen water meer op.

Het onderhoud van de vijver in februari

 • Ook in deze maand is er niet veel aandacht nodig voor de vijver. Wel kan het in februari zeer koud zijn en flink vriezen. Zie er op toe dat het wateroppervlak plaatselijk open blijft.
 • Als het in deze periode niet vriest en het water open blijft, kun je de vissen beter niet voeren. Bij watertemperaturen van – 5°C zijn de lichaamsfuncties zo vertraagd, dat het voer toch niet meer wordt opgenomen. Wees wel alert op een eventueel zuurstoftekort en op ziekteverschijnselen.

Beplanting in februari

 • Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Pak hiervoor schone potten en gebruik potgrond met klei, want dit houdt het water beter vast.
 • Zet voor wat meer kleur buiten wat bloeiende Primula’s en Violen op de tuintafel. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat kou verdragen. Let wel op dat ze even in de schuur gezet worden als het nog streng gaat vriezen.
 • Verplant boompjes en struiken, zoals Citrusbomen en Bougainvellila’s, als ze echt te groot worden voor de pot.
 • De planten kunnen vanaf nu prima gepoot worden. Het zal nu namelijk niet lang meer duren voordat de grond opwarmt en de planten zullen dan aanslaan. Houd de nieuwe planten wel even in de gaten en vergeet ze geen water te geven tijdens droge periodes.

Snoeien in februari

 • Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan nog steeds. Doe dit wel deze maand, anders zullen ze deze zomer niet in topstaat verkeren.
 • Tijdens het snoeien van coniferen moet je oppassen dat je niet te diep terugsnoeit. Alleen taxus mag zeer ver teruggeknipt worden. Andere coniferen mag men nooit tot op kaal hout snoeien.
 • Snoei fruitbomen, zoals appel- en perenbomen, op zo’n manier dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt.

Bron: tuinen.nl

Please like & share: