Snoeien van vaste planten

Agapanthus in rows

Met dank aan mijn vader heb ik na maanden weer een mooie tuin met gras, planten en bloemen! Ik heb de border volgezet met vaste planten, zodat je niet ieder jaar weer nieuwe planten hoeft te kopen. Belangrijk is dan wel om ze goed te verzorgen en te snoeien. Maar hoe moet je dat doen, wanneer en hoe vaak? Ik kwam op tuinieren.nl handige informatie tegen:

Dat je vaste planten terug moet snoeien in de lente weten de meeste mensen wel. Snoei ze echter ook ná de bloei, zo gaan ze nog een keer bloeien en kun je er soms zelfs tot in oktober van genieten. Vaste planten zijn planten die kruidachtig zijn, ze hebben dus geen houtige delen in zich. De meeste soorten sterven tijdens de winter af, overwinteren in de grond en komen elk jaar weer terug, en elk jaar groter en mooier. Maar hoe snoei je ze? In deze video legt Jurgen Smit het uit.

Soorten vaste planten

Er zijn veel soorten vaste planten, de meeste kun je op deze wijze snoeien. Sommige vaste planten snoei je echter op een andere wijze. De Agapanthus moet je bijvoorbeeld helemaal niet snoeien. Zoek jouw vaste plant op in de plantenindex van tuinieren.nl voor de specifieke snoeiwijze.

Voorjaarssnoei

In het voorjaar, maart ongeveer, knip je oude delen van de vaste plant gewoon af met een haagschaar.

Zomersnoei

Wat veel mensen niet weten is dat er ook nog een zomersnoei is. Knip de plant direct na de bloei rigoureus terug met een haagschaar, dan zul je zien dat hij opnieuw gaat uitlopen en bloemen gaat maken. Een vaste plant kan dan wel bloeien tot in oktober. Je plant ziet er even niet zo mooi uit, maar vervolgens kun je er véél langer van genieten. Knip de plant af op een hoogte van tien centimeter boven de grond. Knip niet in de grond, dan komt hij slechter terug en het is zonde van je snoeischaar.

Doordat je hem afknipt komt het zonlicht weer op het jonge blad, dat zal allemaal uit gaan lopen en na 2 tot 3 weken staat het weer volop in bloei. Hoe zonniger je plant staat hoe beter het werkt.

Bron: tuinieren.nl | Bron foto: 66 Square feet