Tips voor verlichting

inspiratie-otto-lampen

Dit weekend is het weer zover, dan gaat de klok een uur achteruit. Dat betekent dat de lange, donkere avonden weer in aantocht zijn. Een goede reden om weer eens goed naar de verlichting in je huis te kijken.

Er zijn drie soorten verlichting: algemeen, functioneel en sfeerverlichting.  Welke verlichting je waar aanbrengt, hangt af van de functie van een ruimte. Voor een lees- of werkplek is directe verlichting heel handig, terwijl in een sfeervolle ruimte indirecte verlichting meer geschikt is. Ga per ruimte na wat je er doet en welk licht je daarbij het beste kunt gebruiken.

Weinig verlichting geeft een warm gevoel, maar als je bijvoorbeeld aan het koken bent, heb je een helder, fel licht nodig. Je kan het best met meerdere ‘lagen’ werken, zodat je alle kanten op kan. Of gebruik dimmers, die zijn ideaal om de lichtbehoeften aan te passen. Kijk uit met fel wit licht, want dat maakt een kamer kil. Wil je een ruimte groter doen lijken laat dan plafondverlichting zowel naar beneden als naar boven schijnen. Zin om aan de slag te gaan, doe hier inspiratie op voor mooie lampen, bovenstaand zie je mijn favorieten! Of kijk hier voor nog meer mooie lampen!