Handige verlichting tips!

vtwonen verlichting tips

Het is moeilijk om dé perfecte lamp te vinden! En als je dan eindelijk die perfecte lamp gevonden hebt, wat kan je er dan het beste voor verlichting in doen? Doe hier inspiratie op voor verlichting en mooie lampen en lees onderstaande tips van de lichtexperts van Philips.

1. Er wordt vaak gedacht dat LED verlichting een kil en koud effect geeft, is dat zo?

Zeker niet! Alle LED-lampen van Philips geven hetzelfde licht als de ‘ouderwetse’ gloeilamp. Daarnaast bespaar je met een LED tot 80% energie én gaan ze 25 jaar mee. Een echte investering dus. Er zijn ook LED-lampen met dimmers, waardoor je ook nog eens de volledige controle hebt over het licht.

2. Wat is de ideale hoogte voor een lamp boven de eettafel?

Hangende verlichting met een kap zijn perfect voor boven keukentafels. Zorg ervoor dat een lamp ongeveer 75 cm boven de tafel hangt. Je creëert zo een gezellige, intieme verlichting die mensen samenbrengt. Kies ook voor een lamp met een dimmer. Zo kan je de verlichting aanpassen naar verschillende stemmingen en gelegenheden zoals studeren (met de laptop), de krant lezen of sfeervol dineren met gasten.

3. Op het glimmend papier heb je vaak last van achtweerkaatsing, is daar iets aan te doen?

Als je aan tafel een tijdschrift leest (natuurlijk vtwonen!) kan de weerkaatsing van het licht van de lamp heel storend zijn. De oplossing hiervoor is dat je een matte lichtbol in de lamp kunt proberen te plaatsen of met een diffuser onder de lamp te werken.

4. Verbruikt een lamp minder energie als je deze dimt?

Als een lamp niet op volle sterkte aanstaat, verbruikt hij zeker minder energie.

5. Het duurt zo lang voordat een spaarlamp op volledige sterkte is, waarom is dat?

Ken je dat? Dat wanneer je iets zoekt, bijvoorbeeld onder in de kast van de kinderkamer, je pas na een paar minuten kunt zien wat je zoekt. Daar is een betere oplossing voor. LED’s gaan namelijk direct aan op volle sterkte, net als gloeilampen. En verbruiken tot 80% minder energie.

6. Hoe zitten de nieuwe sterktes in elkaar, hoeveel watt is wat?

Snap je ook niets van de nieuwe sterktes? Het is een technisch verhaal over ampère, watt, spanning en lichtsterkte. Gelukkig heeft Philips een heel handige app.

7. Is het mogelijk om van tevoren uit te proberen hoe een bepaalde lichtkleur uitpakt in mijn woonkamer?

Durf je niet direct tot een aankoop over te gaan en wil je eerst proberen hoe een bepaalde lichtkleur of lichtsterkte uitpakt in bijvoorbeeld de woonkamer, dan heeft Philips op de website een uitgebreide lichtplanner. Je kunt daar precies aangeven hoe jouw huis eruit ziet, tot en met de juiste kleuren op de muur!

8. Wat is een goede sterkte om in bed te kunnen lezen zonder mijn partner wakker te houden?

Lees je graag in bed? Wat je dan nodig hebt, is een spotlichtje met een flexibele arm. Een bureaulampachtig lichtje, wat je ook veel in hotels ziet. Hij heeft vaak ook een klem, die je aan je hoofdeinde vast kan maken. Deze lampjes geven een klein gebundeld lichtje, dat alleen je boek goed verlicht. En je partner heeft er geen last van!

Bron: vtwonen