Tulsi Crafts: Eerlijke accessoires

Gerecylde Cementzak

Tulsi Crafts is een label voor eerlijke accessoires uit Bangladesh. Voor jezelf, als cadeau of om je interieur te verrijken. Alle producten zijn gemaakt van hergebruikte of natuurlijke materialen. Kleurrijke zijden en katoenen sari’s krijgen een tweede leven als sjaal of sieraad of worden omgetoverd tot zachte dekens. En van jute of gerecyclede cementzakken worden stijlvolle tassen gemaakt.

Na een reis door Bangladesh ontstond bij Margot Lieftinck het idee voor Tulsi Crafts. Tijdens deze reis viel het haar op hoe inventief de mensen daar omgaan met de materialen die ze tot hun beschikking hebben. Alles wordt gerecycled en omgetoverd tot meest geweldige producten. Dit was voor haar dan ook dé reden om Tulsi Crafts te beginnen en deze unieke en eerlijke producten met ons te delen. Hierdoor krijgen de vrouwen in Bangladesh de kans een beter leven op te bouwen en maakt Margot haar klanten blij met deze eerlijke producten!

Gerecyclede sari’s
Sari’s krijgen een tweede leven bij Tulsi Crafts. Gebruikte sari’s worden in Bangladesh van oudsher gebruik om geborduurde dekens (kantha’s) van te maken. Voor Tulsi Crafts worden deze kantha dekens gemaakt van ongeveer zeven lagen gerecyclede sari’s die met de hand door middel van een rijgsteek op elkaar worden gestikt. De dekens zijn ideaal om bijvoorbeeld te gebruiken als sprei voor over je bed, plaid voor op de bank of om op te zitten tijdens een picknick in het park. Ze zijn verkrijgbaar in vrolijke dessins en in verschillende maten.

kantha-sari-deken-surya_fairtrade

Tassen van gerecyclede cementzakken
In Bangladesh wordt veel cement gebruikt omdat de bevolking in rap tempo groeit en er daarom veel wordt gebouwd. De cementzakken zijn in Bangladesh van kunststof, wat betekent dat de zakken erg geschikt zijn voor recycling. Nadat het cement gebruikt is worden de overgebleven zakken verzameld en opgekocht door een fairtrade organisatie die er allerlei gerecyclede producten van maakt. Tulsi Crafts verkoopt verschillende tassen van gerecyclede cementzakken, maar heeft ook gave laptopsleeves, plantenzakken en telefoonhoesjes.