Origineel: Lampen van resthout

lamp-multiplex

‘Upcycle’ heet de nieuwe collectie lampen van Benjamin Spöth. Gemaakt van reststukken multiplex vanuit de houtindustrie.  Zonde als al dat hout weggegooid wordt, dacht de ontwerper en hij zaagde van de tweeënhalve meter lange planken millimeterdikke stroken. Deze assembleerde hij tot een familie van vijf verschillende lampen: drie kleine en twee grote modellen.

Op een speelse manier ontdekte de ontwerper hoe de vormen van de lampen moesten worden. In het multiplex vond hij het juiste materiaal om een spel van licht en schaduw te spelen. De structuur van de twee over elkaar gelegde lagen hout in het multiplex zorgt ervoor dat het indirecte licht door de vezels van het hout schijnt. Voor sommige modellen zijn onderdelen gestoomd om ze in de juiste schuin over elkaar vallende vorm te buigen. Ook hier zorgt de manier waarop het materiaal is samengebracht voor een sfeervol indirect lichtspel.

Het vijftal Upcycle lampen, is met de hand gemaakt en was voor het eerst te zien tijdens de Dutch Design Week 2015 in Eindhoven.

lamp-multiplex 2