Kleur muren in je slaapkamer

Je slaapkamer is de kamer waar je veel tijd doorbrengt en waar je compleet tot rust komt. De muren in je slaapkamer zijn daarom ook heel erg belangrijk. Kleuren hebben een psychologische werking op de mens en bepalen daardoor ook hoe je je voelt in een omgeving. Voor je slaapkamer wordt er daarom ook aangeraden om kleuren te kiezen waardoor je tot rust komt, maar iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen voorkeur. Lees hier wat de ideale kleuren voor je slaapkamer zijn.

Rustgevende kleuren

Een voorbeeld van een rustgevende kleur is groen. Deze kleur staat voor rust en evenwicht, maar kan ook zorgen voor meer energie. Dit wordt bepaald door het soort groen. Fellere tinten zorgen voor meer energie, terwijl de rustigere kleuren die meer aan de natuur doen denken voor meer rust zorgen. Die tinten zullen daardoor ook beter in je slaapkamer passen. Andere natuurlijke kleuren die voor een rustgevend effect zorgen zijn aardetinten, zoals een zandkleur, terracotta en alle andere kleuren die je aan de natuur doen denken. Combineer deze kleuren met elkaar of met wit en je zal merken dat het effect van de muren je helemaal tot rust laat komen

N_Kleuren

Lichte kleuren

De populairste kleur voor muren is wit. Wit is een veilige, rustige kleur en zorgt dat een ruimte groter lijkt. Als je iets anders wilt dan wit kan je ook kiezen voor pasteltinten of basic lichte tinten zoals beige. Deze lichte kleuren kunnen de kamer wel een beetje gewoontjes laten lijken dus dan is de optie om het met andere kleuren te combineren. Een lichte slaapkamer kan ervoor zorgen dat je minder lang slaapt, omdat je kamer bij het opstaan veel lichter oogt dan wanneer je een donkere slaapkamer zou hebben. Als je moeite hebt met slapen en snel wakker wordt kan je daarom misschien beter voor donkere tinten kiezen.

lichtekleuren

Donkere kleuren

Wil je je kamer liever in een donkere kleur schilderen? Het voordeel van donkere muren is dat de kamer langer donker is dan wanneer je lichte muren hebt. Dit kan resulteren in een betere en langere nachtrust. Een veel gekozen donkere kleur voor de slaapkamer is donkerblauw. Blauw is een koele kleur die veel rust en evenwicht creëert. Doordat blauw een koele tint is, is het wel belangrijk dat er genoeg warme tegenhangers in de slaapkamer te vinden zijn, anders kan de kamer juist heel kil worden.

Combineer donkerblauwe muren bijvoorbeeld met meubels in warme aardetinten en vooral warme verlichting is bij een blauwe muur absoluut belangrijk. Andere donkere kleuren zijn bijvoorbeeld grijs, zwart en donkerbruin. Zwart is een lastige kleur omdat het een ruimte kleiner kan laten lijken en een erg strenge uitstraling kan hebben. Als je toch voor zwart wilt gaan kan je er voor kiezen om het als accentkleur te gebruiken en het te combineren met wit en een felle kleur zoals roze. Grijs en donkerbruin zijn al weer wat veiliger en combineren goed met neutrale kleuren. Kies dan wel altijd voor warme tinten, maar als je de goede tint hebt gekozen en het goed combineert zal je zien dat deze kleuren voor een hele luxe uitstraling zullen zorgen. De prijzen van het schilderwerk verschilt per schilder, dus zorg dat je goed onderzoekt welke schilder het best en het meest voordelig is.

donkerekleuren

Opvallende kleuren

Hou je meer van opvallende kleuren? Opvallende en vrolijke kleuren zorgen ervoor dat je je veel vrolijker en energieker voelt. Kleuren zoals geel en oranje hebben een vriendelijke en warme uitstraling, maar het is wel verstandig om het te combineren met donkere kleuren voor een mooi evenwicht. De opvallende kleuren kunnen ervoor zorgen dat je ’s ochtends energieker en vrolijker op staat, maar het kan er ook voor zorgen dan je ’s avonds lastiger in slaap kunt komen. Zet daarom je bed met het hoofd tegen de opvallend geschilderde muur aan en houd de rest van je kamer rustig, zodat je er niet de hele tijd tegenaan kijkt als je in bed ligt.

opvallend

Stucwerk

De basis voor een prachtige muur is mooi stucwerk. Zonder goed stucwerk kunnen de mooie kleuren nooit de rust uitstralen die de slaapkamer nodig heeft. De stucwerk prijzen verschillen per het soort stucwerk dat je besluit te laten doen. Schilderwerk kan je vaak gelijk door de stukadoor laten doen, waardoor je vaak goedkoper uit bent. Als je je muur laat spackspuiten kan je zelfs de kleur gelijk in het stucwerk laten aanbrengen, zodat je gelijk helemaal klaar bent na het stucen. Op HomeDeal vind je uitgebreide informatie over stukadoor prijzen en kan je gratis en makkelijk offertes bij professionals aanvragen zodat je dit werk niet zelf hoeft te doen.

Dit is een gastartikel van een partner.