Tips voor het onderhoud van je Quooker

quooker

Waar de meeste kranen maar tot een bepaalde temperatuur gaan, kan de Quooker kokend water produceren. Vandaar dat deze kraan ook wel de kokend-water-kraan genoemd wordt. Ideaal wanneer je per direct kokend water nodig hebt of gewoon geen waterkoker op je aanrecht wilt. Anders dan heet water uit de ‘normale kraan’ is dit water drinkbaar. De eventuele bacteriën en zware metalen komen dus niet voor in het gekookte water. We kennen deze kokend-water-kranen van de horecalocaties waar we regelmatig onze drankjes nuttigen. Inmiddels gebruiken ook vele huishoudens deze handige kraan.

Zelf heb ik ook zo’n handige Quooker in mijn keuken en ben er erg enthousiast over. Maar wat ik me wel afvraag is, hoe zit het met het onderhoud van de Quooker? Ook vragen veel mensen zich af welke bijzonderheden je moet weten wanneer je een Quooker hebt of in huis neemt? Onderstaand het antwoord op deze vragen.

Ten eerste moet je een reservoir hebben voor het kokende water. Deze kun je meestal het best in je gootsteenkastje plaatsen. Wil je echter ook gewoon warm water gebruiken, dan kun je hebt best gaan voor een combireservoir. Verder heb je ook een apart stopcontact nodig. Ideaal is als deze ook in het gootsteenkastje zit, dan is het snoer uit het zicht. Je kunt de Quooker het best aansluiten op een aparte elektra groep van de meterkast. De Quooker is op den duur een zuinig alternatief, maar gebruikt wel de nodige stroomcapaciteit. Ben je zelf niet zo handig, dan kun je de Quooker laten aansluiten door een gerenommeerde loodgieter.

Waar moet je verder aan denken wanneer je de Quooker in lengte van dagen wilt gebruiken? De perlator (het kraanzeefje) van deze kokend-water-kraan moet je regelmatig kalkvrij maken. Het is aan te raden om de HiTAC koolstoffilter uit het reservoir als je in een kalkrijk gebied woont één keer in de vier jaar te vervangen, bij gemiddeld water kan hij langer mee. Het gekookte water bevat minder kalk, omdat dit neer is geslagen in het reservoir. Het is aan te raden om bij het verwijderen van de kalk uit het reservoir ook gelijk het HiTAC filter te vervangen.

Het filter van de Quooker zorgt ervoor dat het water goed smaakt, niet geurt, kalkvrij en kortom schoon is.

Hierbij nog een belangrijke gebruiksaanwijzing voor de Quooker. Stel je wilt deze kokend-water-kraan demonteren voor reparatie of onderhoud, zet dan de Quooker uit door de knop bovenop één maal in te drukken en bedien de elektronische schakelaar op de Fusion (dubbel-druk-draai-bedieningsknop). De stekker moet te allen tijde in de wandcontactdoos blijven, anders is het niet meer mogelijk het kokende water uit het reservoir te verwijderen. Laat na het uitzetten de kraan stromen totdat er alleen nog koud water uit de kraan komt. Daarna kun je de Quooker veilig demonteren.

Een ervaren en bekwame loodgieter is bekend met de juiste procedure en kan dit vakkundig voor je uitvoeren

Dit gastartikel is geschreven door Henk Wijnberg, eigenaar van AKC Loodgieter.