Thuis internet en tv

internet tv

De ontwikkelingen voor draadloze telefonie, internet en tv gaan de laatste jaren zo snel. Net wanneer je ergens aan gewend bent en denkt kennis van zaken te hebben blijkt dat je eigenlijk alweer hopeloos achter loopt. Internetproviders proberen je continu in hun netten te strikken met nóg snellere verbindingen, een nóg groter WiFibereik en een nóg uitgebreider pakket dan de concurrent. De grootste concurrentie zit hem momenteel in de zogenaamde ‘triple play’ abonnementen. Hierbij heb je een combinatiepakket van telefoon, internet en digitale televisie waarbij je het tv-signaal via de, oude vertrouwde, coaxkabel kan binnenhalen of ‘uit de lucht plukt’.

ADSL, kabel of glasvezel
Om tv en internetsignaal te ontvangen heb je de keus uit ADSL, de kabel of glasvezel. Alle drie hebben ze zo hun eigen voor-en nadelen:

  • ADSL: qua internetsnelheid ben je afhankelijk van de afstand vanaf de wijkcentrale. Indien je de halve snelheid krijgt die beloofd wordt mag je in je handen wrijven. Niet alle aanbieders bieden tv aan. Om te zien of je op jouw adres ADSL internet en tv kan ontvangen kan je de postcodecheck raadplegen. Bij snelle ADSL lijnen gaat de bandbreedte voor snelle tv af van de bandbreedte voor internetten. Dit kan van invloed zijn op de snelheid van je internet. Vaak zijn ADSL aanbieders wel de goedkoopste.
  • Kabel: bij de kabelaanbieders is de tv de basisdienst en deze is van een goede kwaliteit. Je kan sneller zappen dan bij ADSL en hebt de beschikking over functies als ‘uitzending gemist’ en het huren van films. De internetvoorziening is snel en vaak komen kabelaanbieders wel aan de beloofde Mbit/s. Helaas heb je te maken met regiomonopolie. Op de genoemde postcodecheck kan je zien welke kabelaanbieders bij jou in de regio actief zijn.
  • Glasvezel: nog niet overal in Nederland aanwezig maar daar wordt met man en macht aan gewerkt. Glasvezelverbindingen zijn snel met honderden megabits per seconde. Ook tussen upload- en downloadtijd zit met glasvezel geen verschil meer in.

Bron afbeelding: decoist.com