Woning beveiligen? Vergeet hang- en sluitwerk niet

beveiliging_huis

Iedereen wil natuurlijk graag veilig wonen. Slachtoffer van een inbraak worden heeft een grote impact op de mensen waarbij in huis is ingebroken. Opeens is dat veilige gevoel wat je altijd zo waardeerde verdwenen. Om dit te voorkomen en onze eigendommen, gezin en veilige gevoel te beschermen voorzien we ons huis van goede inbraakveilige sloten. Echter om je woning echt goed te beveiligen moet ook het hang- en sluitwerk van je woning vervangen worden.

Alleen sloten is niet voldoende

Er zijn maar beperkte ingangen voor een huis. Het is echt niet zo dat criminelen, net zoals in Ocean’s Eleven, door de muur, vloer of het plafond je huis binnenkomen. Inbrekers komen huizen binnen door deuren of ramen. Deze ingangen van ons huis beveiligen we dan ook zo goed mogelijk door het aanbrengen van inbraakveilige sloten. Het liefst voorzien van een keurmerk die deze inbraakveiligheid ook aantoont. Maar wist je dat ook het hang- en sluitwerk van je woning beveiligd moet zijn tegen inbraken?

Hang- en sluitwerk

Met hang- en sluitwerk bedoelen we alle producten die gebruikt worden om de deuren en ramen in huis af te hangen, te openen, vast te zetten, te sluiten en op slot te doen. Hierbij behoren de sloten van deuren en ramen, maar ook bijvoorbeeld de scharnieren. Misschien heb je weleens verhalen gehoord van inbraken waarbij de scharnieren van een deur zijn verwijderd om deze open te krijgen. Dit soort inbraken komen vaker voor dan je denkt.

Inbrekers worden steeds inventiever. Zij zullen wel altijd het makkelijkste doel uitkiezen en daarom is het ook goed dat je in ieder geval je huis van goede sloten hebt voorzien. Maar als je echt je huis zo veilig mogelijk wilt maken dan moet je het complete hang- en sluitwerk laten vervangen.

Politiekeurmerk veilig wonen

Het politiekeurmerk veilig wonen (PKVW) is een initiatief van het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV). Via het keurmerk kan een woning het certificaat beveiligde woning krijgen als deze aan een aantal eisen voldoet op het gebied van inbraakpreventie. Om aan deze eisen te voldoen met een woning in ieder geval van hang- en sluitwerk zijn voorzien die aan de strenge eisen voor inbraakpreventie voldoet. Om hieraan te voldoen moet het hang- en sluitwerk voorzien zijn van het keurmerk van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG).

SKG keurmerk

Niet alleen de sloten van een huis worden op inbraakveiligheid getest en kunnen worden voorzien van een SKG keurmerk, maar ook de rest van het hang- en sluitwerk worden door de stichting getest en van een sterren waardering voorzien. Hoe hoger het aantal sterren hoe beter de inbraakveiligheid van een product is. Om te weten of een product SKG gecertificeerd is moet je letten op het SKG logo op het product of dat er ergens op het product het ‘V’ logo te zien is. Als je dit ziet staan dan weet je zeker dat de producten getest zijn en goed je huis kunnen beveiligen

Advies van een slotenmaker

Als jij graag wilt weten of al het hang- en sluitwerk van je woning veilig genoeg is om je eigendommen en je gezin tegen inbraken te beveiligen dan kan je het beste contact met een slotenmaker opnemen. Hij of zij kan bij je thuis langskomen en beoordelen of het hang- en sluitwerk nog up-to-date is qua veiligheid. Als het nodig is om deze te vervangen dan kan een slotenmaker je hier ook bij helpen en dit meteen voor je uit te voeren. Hij of zij zal dan ook meteen de meest veilige producten voor je inkopen.

Dit is een gastartikel van een partner.

Bron afbeelding: notesondesign.tumblr.com