Raamdecoratie: waar op te letten

raamdecoratie tips

Gordijnen of rolgordijnen? Jaloezieën of shutters? De mogelijkheden qua raambekleding swingen de laatste jaren de pan uit. Technologische vernieuwingen volgen elkaar bovendien in snel tempo op. Gelukkig blijven de prioriteiten van de consument ondertussen wel enigszins gelijk: privacy, licht en isolatie. Maar dan nog: hoe maak je de juiste keuze voor jouw ramen? Hieronder helpen een paar professionele tips je op weg wat betreft een breed raamdecoratie assortiment.

Half doorzichtig
Een gemeenschappelijke ruimte heeft doorgaans niet zoveel nood aan privacy. Afhankelijk van het aantal ramen is er hier wel meer behoefte aan licht. Natuurlicht klaart zo’n kamer helemaal op, letterlijk en figuurlijk. Een doorschijnend textiel kan dan wonderen doen. De dikte laat je daarbij afhangen van de gewenste hoeveelheid licht.

Cellulaire schermen
Badkamers hebben maximale privacy nodig. Tegenwoordig wordt hier daarom vaak gekozen voor een zogenaamde ‘harde’ behandeling. Een voorbeeld is het cellulair scherm. Het functioneert eigenlijk als een omgekeerd rolgordijn, te weten van onder naar boven. Zo maximaliseer je je privacy zonder de lichtinval helemaal weg te nemen. Sommige schermen helpen je ook met de isolatie. Hun stof heeft een honinggraten-structuur. Die houdt de kou buiten en de warmte binnen.

Draperieën
Ook de slaapkamer heeft meer privacy nodig dan de gemiddelde kamer, zeker op het gelijkvloers of op de onderste verdieping. Tegelijk heeft deze kamer, tussen het slapen door, ook nood aan licht. Vloer-tot-plafond gordijnen kunnen dan een oplossing brengen. Ook gesloten kan zo’n muur van textiel, indien gewenst, daglicht binnenlaten (zonder slaapkamergeheimen prijs te geven).

Verduisteren
’s Middags bijvoorbeeld je baby te slapen leggen kan knap lastig zijn als er veel daglicht de kamer instroomt. Voor deze en andere situaties heb je dus een verduisterende decoratie nodig. Het effect kan door een breed scala van behandelingen bereikt worden: gordijnen, rolgordijnen en schermen, maar ook shutters, rolluiken of jaloezieën.

Laagjes
Soms heeft één ruimte meerdere functies. Zo kan de woonkamer als leefruimte niet zonder licht en als (eventuele) TV-kamer niet zonder duisternis. Werken met verschillende stijlen en lagen kan hier helpen.

Wil je graag nog wat nader kennismaken met een breed raamdecoratie assortiment? Kijk dan op Zonnelux.nl.