4 tips voor laminaat kiezen en zelf leggen

laminaat_kwantum

Laminaat uitkiezen en zelf leggen? Vier tips die je niet mag missen!

Bepaal eerst de kleur van het laminaat voor je meubelen aanschaft

Je wist het misschien al, maar de kleur van je vloer is bepalend voor de uitstraling van een kamer. Bij het kiezen van de kleur van het laminaat zijn er daarom een aantal dingen waar je in ieder geval rekening mee moet houden. Zo laten donkere, warme kleuren (eikenhout bijvoorbeeld) een grote kamer kleiner en knusser lijken. Voor kleine kamers is dat natuurlijk minder gewenst. Dan kun je beter kiezen voor een lichte vloer, waardoor je optisch ruimte creëert.

Denk ook vooral na over de stijl van je interieur. Het is belangrijk dat je eerst een vloer kiest voor je gaat inrichten, maar houd de gewenste stijl in je achterhoofd. Bij een Scandinavisch interieur, waar veel grijstinten, hout en wit in voorkomen, past een lichte vloer door de natuurlijke uitstraling bijvoorbeeld het best. Voor een landelijk interieur geldt dan vaak weer dat een donkere vloer zorgt voor de sfeer en warmte die past bij deze stijl.

Houd tot slot rekening met de lichtinval in de kamer(s) waar je laminaat gaat leggen. In kamers met weinig licht kun je het beste kiezen voor een lichte vloer, terwijl ruimtes met veel daglicht door een meer donkere vloer een gezellige uitstraling krijgt.

Leg altijd eerst een ondervloer

In nieuwbouwhuizen en nieuwe appartementen is de basis voor je vloer vaak wel een egale ondergrond. Voor oudere woningen geldt dit helaas lang niet altijd. Een ondervloer is dan essentieel om te zorgen dat je laminaatvloer mooi komt te liggen.

Bescherming tegen vocht is een tweede reden om een ondervloer te leggen. Vocht in je laminaat is iets wat je zeker wilt voorkomen, omdat het je vloer na een tijdje laat kromtrekken. Dit betekent dat je je hele laminaatvloer zult moeten vervangen. En wie zit daar nu op te wachten?

Een derde voordeel van een ondervloer is de isolerende werking. Deze zorgt er namelijk voor dat je het laminaat zwevend kunt leggen, wat betekent dat er lucht tussen de ondergrond en je laminaat zit. Dit werkt niet alleen geluiddempend, maar zorgt er ook voor dat je in de winter de warmte beter binnen houdt.

Laat je laminaat na aankoop een paar dagen acclimatiseren

Het is belangrijk je laminaat eerst minimaal 48 uur horizontaal in je woning te laten liggen voor je het gaat leggen. Laminaat is gemaakt van hout, wat een natuurlijk materiaal is. Onder invloed van vocht en temperatuur treedt daardoor werking op (krimpen en uitzetten). Door je laminaat eerst te laten rusten, zorg je ervoor dat het vochtgehalte in je planken zich aanpast aan dat van je woning. Daardoor beperk je de werking van de vloer.

Zorg dat je geen laminaat legt in een ruimte die vochtig is

Last but not least: leg je laminaatvloer nooit vlak nadat de ruimte waar je het gaat plaatsen is gestuct. Laat je stucwerk eerst goed drogen, zodat de luchtvochtigheid maximaal 3% is. Daardoor voorkom je vochtproblemen en een hoop stress.

Dit is een gastartikel van een partner.