Openhaarden: de do’s and don’ts

eikenhouten_haardhout

Als je een bepaalde woonruimte wilt voorzien van extra warmte, sfeer en gezelligheid kom je al gauw uit bij een openhaard. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten openhaarden te verkrijgen. De populairste soort blijft toch wel de hout gestookte openhaard. Hieronder vind je een aantal handige tips en wat je wel en niet moet doen.

Do’s
Bepaal eerst waar de openhaard dient te komen en of er ruimte is voor een rookkanaal. Met een openhaard wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement behalen. Naast de plaats van de openhaard is het daarom ook belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de ruimte en het isolatieniveau van de woning. Gebruik altijd schoon en droog hout, bij voorkeur eikenhouten haardhout. Wanneer je geverfd of geïmpregneerd hout gaat gebruiken krijg je rook met schadelijke stoffen daarin, wat slecht voor je gezondheid en het milieu is. Daarnaast zorgt schoon hout ervoor dat je rookkanaal langer schoon blijft. Jaarlijks dien je het rookkanaal wel te controleren en te laten schoonvegen door een erkende schoorsteenveger.

Dont’s
Kies niet voor een open haard die een te hoge capaciteit voor de desbetreffende woonruimte heeft. Het hout kan je dan niet efficiënt en heet genoeg verbranden. Wanneer de openhaard een te hoge capaciteit heeft, wordt het al te snel warm in de woonruimte en dien je de openhaard te temperen wat zorgt voor een slechte verbranding. Doe ook niet alle ventilatieroosters dicht, omdat je bang bent dat de warmte verloren gaat. Goede ventilatie zorgt ervoor dat er schone lucht wordt aangevoerd en zo voorkom je onderdruk. Tevens blijft het zuurstof gehalte op peil, wat weer voorkomt dat je eventueel bedwelmd raakt. Als het windstil is of mistig kan het voorkomen dat de buren last krijgen van de rook, houd hier rekening mee als je de openhaard wilt aandoen. Het is niet aan te raden om zacht hout te gebruiken, bij zacht hout spatten er meer vonken. Daarnaast zit er vaak in zacht hout hars, hars vervuilt het rookkanaal meer. Zoals eerder aangegeven, maak gebruik van eikenhouten haardhout. Wanneer er onverhoopt een brand ontstaat gebruik dan geen water om het vuur te doven maar zand. Houdt altijd een emmertje zand bij de hand om de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen.