Hoe kies je jouw ideale matras?

beste_matras

Het belang van een goede nachtrust besef je pas echt goed wanneer je te maken krijgt met slaapproblemen. Je voelt je bij het opstaan al moe en een slechte nachtrust gaat bovendien ten koste van je goede humeur. Niet kunnen slapen kan veroorzaakt worden psychische problemen, maar evenzogoed kan de oorzaak bij je bed liggen. Zelfs een matras van kwaliteit is na zo’n 15 jaar echt aan vervanging toe. Anderzijds kan door veranderingen in jouw lichamelijke toestand, toename in gewicht of gezondheidsproblemen, je ondersteuningsbehoefte veranderd zijn.

Soorten matrassen
Wanneer je van plan bent een nieuw matras te kopen is het makkelijker kiezen wanneer je van te voren ongeveer weet wat de eigenschappen van de verschillende soorten bedden zijn.

Koudschuim matras
Koudschuim is het hightechschuim van de laatste jaren. Het is een polyurethaanschuim met een hoog corrigerend vermogen en een open celstructuur. Dat betekent dat koudschuimbedden een sterke veerkracht hebben, makkelijk vocht opnemen en over hoogwaardige ventilerende eigenschappen beschikken. De tegendruk van koudschuim wordt aangeduid met de letters HR, High Resilience, gevolgd door een getal. Hoe hoger het getal hoe harder het bed.

Latex matras
Deze matrassen hebben een kern van latex en zijn omgeven door comfort- of koudschuim. Talalay matrassen zijn latexmatrassen waarbij het natuurrubber tot schuim is gespoten. Latexmatrassen bieden veel steun en zijn relatief warm. Nadeel is dat ze minder goed vocht opnemen.

Traagschuim matras
Traagschuim is een thermo-elastisch schuim dat reageert op je lichaamswarmte. In het begin is je bed wat harder, maar naarmate het opwarmt zak je er iets in weg. Deze lage tegendruk heeft een positief effect op de uitlijning van de wervelkolom.

Binnenvering matrassen
Deze zijn onder te verdelen in een gewone binnenvering en pocketveringen. Hoe meer veren per vierkante meter des te hoger de tegendruk. Wanneer je op zoek bent naar een matras van kwaliteit kom je negen van de tien keer uit bij dit soort bedden. Afhankelijk van je lichaamsgewicht, gezondheid en warmtebehoefte bepaal je zelf of je een omlijsting van latex, traag- of kouschuim wilt of een combinatie van deze

Bron afbeelding: Welke.nl

Please like & share: