Besparen op energie? Check deze 5 besparingstips!

besparingstips

De meeste huishoudens betalen, bijna ongemerkt, maandelijks een fors bedrag aan hun energieleverancier. Energie is een flinke kostenpost, maar wist je dat je je energierekening heel eenvoudig kan verlagen? Bijvoorbeeld met zonnepanelen of LED-verlichting. Bekijk deze 5 besparingstips!

1. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is

Als je huis niet goed geïsoleerd is, stook je eigenlijk voor een groot deel voor niets. Veel van de warmte gaat namelijk verloren via bijvoorbeeld kieren en slecht geïsoleerde muren. Vooral bij oudere huizen valt er op dit vlak nog veel te verbeteren. Door je huis goed te isoleren, zorg je ervoor dat je je huis zo efficiënt mogelijk verwarmt. Denk bijvoorbeeld aan je dak, maar ook aan de gevel, de zolder, de vloer, de kruipruimte. Maar ook dubbelglas is een goede manier om je woning te isoleren.

2. Monitor je energieverbruik

De sleutel tot succes ligt voornamelijk in het bewustzijn van je energieverbruik: gebruik een slimme thermostaat of app om in de gaten te houden over stroom en gas je verbruikt. Zo begin je eigenlijk vanzelf met energiezuiniger leven. Met speciale meters kun je ook nog eens zien welke apparaten veel energie verbruiken en dus misschien beter vervangen kunnen worden.

3. Installeer zonnepanelen op je dak

De beste manier om je energierekening te verlagen is door zonnepanelen op je dak te laten leggen. Zo wek je namelijk zelf stroom op en hoef je dus veel minder stroom van je energieleverancier af te nemen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten! Kies je ervoor om zonnepanelen te kopen, dan verdien je je investering tegenwoordig al binnen 6 tot 8 jaar terug.

4. Kies voor energiezuinige apparatuur en verlichting

Veel (oudere) apparaten verbruiken ongezien nog behoorlijk wat stroom, soms ook als ze niet actief gebruikt worden. Koop je een nieuwe koelkast, wasmachine of andere apparatuur? Let dan op het energielabel: des te beter het energielabel is, des te minder stroom het apparaat verbruikt. Hetzelfde geldt voor verlichting, dat een relatief groot onderdeel is van je stroomverbruik. Vervang je oude gloeilampen bijvoorbeeld door LED-verlichting.

5. Energiebesparende maatregelen voor de kleine portemonnee

Er zijn ook legio energiebesparende maatregelen die niets kosten.

  • Wees slim met je gordijnen: hou ze overdag open, zodat de zon je huis kan verwarmen, maar doe ze ’s avonds dicht zodat de warmte niet verloren gaat.
  • Sta zo kort mogelijk onder de douche, zodat je CV-ketel minder water hoeft te verwarmen en je dus ook minder gas verbruikt.
  • Ontdooi je diepvries regelmatig. Het kost namelijk relatief veel energie om de vriezer op de juiste temperatuur te houden als er veel ijs is aangevroren.
  • Een zonnige dag? Droog je wasgoed aan de waslijn in plaats van in de droger!
  • Let er ook altijd op dat je je apparaten volledig uitzet in plaats van standby te zetten, zoals je desktop en tv.

Heb jij nog tips om energie te besparen? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zelfstroom.

Please like & share: