Betondingen

betondingen

Betondingen, een nieuw woord en een nieuwe rage voor in de tuin. In alle mogelijke vormen gegoten betonnen objecten waarmee je eindeloos kan variëren. Wanneer we de bouwtechnische gietvormen als betonpoeren, paaldragers, funderingstegels en trottoirbanden even laten voor wat ze zijn en ons richten op de producten van sierbeton, begint het bij mij, als echte tuinfreak, meteen te kriebelen.

L-elementen, U- elementen, losse traptreden en stapelblokken en dan niet in van zo’n korrelige structuur zoals we dat van die betonnen beplantingselementen kennen. Nee, massief gegoten dingen in basalt grijs, antraciet of de natuurlijke betonkleur. De elementen bouw je als lego in en tegen elkaar, beetje lijm ertussen en klaar is Kees. Niks geen mallen maken, mortel mengen en dagenlang wachten totdat je gietwerk droog is. In principe kan je met een paar betondingen je tuin binnen een dag een volledige metamorfose laten ondergaan.

Betonmeubels

Helemaal weg ben ik ook van die betonnen tuinmeubelen. Tenminste, die je ze zelf kan samenstellen. Met drie simpele U-elementen maak je al een leuk basic tête-à-tête zitje. Maar ook een heuse zithoek, compleet met loungeset en tuinhaard heb je zo zelf gebouwd. Waar ik zelf aan zit te denken is een buitenkeuken van betonelementen. Je hebt voor relatief weinig geld een uniek ogend geheel dat tegen een stootje kan en makkelijk schoon te houden is. Het voordeel van de compacte betonmodules is ook dat er makkelijk een stuk ‘aan te plakken’ is. Indien na verloop van tijd mocht blijken dat je de kookplek eigenlijk niet gebruikt haal je de opstelling ook zo weer uit elkaar.

Betonelementen impregneren of juist niet?

Nieuw beton heeft de gewoonte onder vochtige omstandigheden een witte uitslag te gaan vertonen. Kalkuitbloei wordt dat genoemd. Na een paar jaar verdwijnt het uit zichzelf en krijgt het beton die mooie verweerde kleur van grijs- en groentinten. Wil je liever dat de betonelementen de kleur behouden zoals ze af fabriek hebben kan je ze het best behandelen met een impregneermiddel of een speciale kleurcoating. Deze geven het beton een extra harde waterafstotende toplaag waardoor je betondingen er jarenlang als nieuw uit blijven zien.

Ook erg leuk deze betonnen bloembak:

bloembak_beton