Schuifdeur versus schuifpui

schuifdeur_schuifpui

De woorden schuifdeur en schuifpui worden vaak door elkaar gebruikt. Wanneer je goed naar beide woorden kijkt, haal je het verschil er echter al snel uit. Een schuifdeur is het schuifbare gedeelte van een doorgang van het ene vertrek naar het andere of van binnen naar buiten. Schuifdeuren hoeven niet per definitie voorzien te zijn van ramen en kunnen ook van metaal, hout, kunststof en zelfs van versterkt papier zijn. Wanneer we het daarentegen over een schuifpui hebben gaat het over de volledige breedte, of een gedeelte, van een buitenmuur, de pui, die je open kan schuiven met een of meerdere schuifdeuren. Bij een schuifpui hoeven niet per definitie alle delen beweegbaar te zijn. Er bestaan ook schuifpuien waarbij er geen enkel raam vast zit. Men spreekt dan van een beweegbare glaswand of -pui.

Schuifpui met traditionele schuifdeuren
De omlijsting van de modernere schuifpuien is tegenwoordig veelal vervaardigd van hoogwaardig kunststof of aluminium. Vanwege de gevoeligheid voor weersinvloeden en de komst van duurzame kunststofsoorten in houtlook, is het gebruik van echt hout enigszins naar de achtergrond geraakt. De van raamlijsten voorziene schuifdeuren in een schuifpui functioneren perfect als toegangsdeur naar het terras of tuin en hebben daarnaast vaak ook de functie van een gewoon raam. Sommige schuifdeuren zijn namelijk tevens in een kiepstand te zetten. Dacht je dat de grens tussen binnen en buiten met gewone schuifdeuren al enorm vervaagt, met glazen schuifdeuren heb je pas echt het gevoel dat je tuin een onderdeel is van je huis.

Schuifpui van glazen schuifdeuren
Glazen schuifdeuren zijn de laatste jaren een echte trend aan het worden. Niet alleen van je pui of serre kan je een complete wand wegschuiven, glazen wanden zijn ook ideaal als afsluiting van balkons en op dakterrassen. Een van de meest in het oog springende verkooppunten van glazen schuifdeuren is Tuinmaximaal. De grootste leverancier van de Benelux in serres, veranda’s, tuinoverkappingen en schuifdeursystemen. Het voordeel van glazen schuifdeuren, ten opzichte van schuifdeuren in een kozijn, is dat je een volledige glaspui hebt zonder de storende lijnen van raamlijsten.

Please like & share: