Uittip: Festival Designkwartier Den Haag

Een datum om vast te noteren: 27 t/m 29 mei 2016, festival Design Kwartier Den Haag.

Het laatste weekend van mei staat Den Haag in het teken van vernieuwend Nederlands design. Van vrijdag 27 t/m 29 mei strijkt festival Designkwartier Den Haag voor de derde keer neer in het levendige Zeeheldenkwartier.

Festival Designkwartier mixt presentaties, winkels, activiteiten en exposities op designgebied tot een inspirerende happening. Drie dagen lang is het Zeeheldenkwartier het domein van toonaangevende ontwerpers en nieuw talent met prikkelende projecten. Je vindt er bijzonder design voor dagelijks gebruik, naast inventieve en geestige objecten om over na te denken. Tijdens het festival zijn de ontwerpers zelf aanwezig om hun werk toe te lichten. De bezoeker wordt zo uitgedaagd om vanzelfsprekende zaken nu eens op een andere manier te bekijken.

De route is al even inspirerend en loopt langs zo’n 50 gevarieerde locaties zoals pop up stores, winkels, galeries, museum Panorama Mesdag, rijksmonument de Tempel, kunstcentrum Stroom Den Haag en verrassende plekken als binnentuinen, woonhuizen en industriële loodsen.

Festival Designkwartier 2016_MG_1791©2013 Foto Johan Nieuwenhuiz

Sneak Preview
Op het festival is veel te zien én te doen. Een greep uit het gevarieerde aanbod:

  • Atelier NL laat stap voor stap zien hoe zij van zand van de Scheveningse Zandmotor fraai glaswerk heeft gemaakt.
  • Ontwerpster Vera de Pont bedacht de Pop Up-collectie: naadloze jassen die je uit het patroon knipt en direct kan dragen.
  • Label Breed laat zien wat je krijgt als je gerenommeerde Nederlandse ontwerpers koppelt aan Nederlandse fabrieken met specifieke technieken.
  • Bij Windmakers, een platform voor jonge makers uit Den Haag, kan het publiek zelf een kunstzinnige collage te maken.
  • Carte Blanche Concepts experimenteert met smaak, geur en de beleving van voedsel. Ze bouwen een fraaie installatie van koek, waar je vanaf mag snoepen.
  • De ontregelaars van Circus Engelbregt maken het publiek onderdeel van hun presentatie door ze uit te dagen uit hun comfortzone te stappen.
  • Dutch Design Daily LIVE Pop-Up is een serie LIVE events over Dutch Design. Op zaterdag 28 mei zijn er om 12.uur en 15.00 uur interviews met Modeontwerpster Dewi Bekker en productontwerper Floris Hovers. (Heering Office – Zoutmanstraat 30-36).
  • Er is een uniek pop-up museum van Woes van Haaften met New Window, een platform dat inzicht geeft in het maakproces van kunst en design.
  • De Koppenwinkel, met uitsluitend koffie- en theekopjes, toont de talloze keramiektechnieken van de ontwerpers. Daarnaast is er een thema store voor bijzonder glaswerk.

Vernieuwend design
De initiatiefnemers van festival Designkwartier Den Haag zien creatief ondernemerschap als belangrijke motor voor vernieuwing. Ontwerpers en andere creatieve denkers dragen met nieuwe inzichten en originele invalshoeken bij aan het oplossen van kleine en grote maatschappelijke problemen. Voor festival Designkwartier Den Haag maakt de organisatie een scherpe selectie van nieuw design van hoge kwaliteit: vernieuwend en onderzoekend en daardoor boeiend voor een breed publiek. Designkwartier Den Haag brengt zo een internationale trend onder de aandacht, die kwaliteit ook afmeet aan de zorg en aandacht waarmee iets ontworpen en gemaakt is.

De organisatie
Het festival is een initiatief van stichting Designkwartier Den Haag. Opgericht door Edwin Pelser, eigenaar van de gelijknamige designwinkel in Den Haag, interieurstyliste Susanne Kennedy en evenementenorganisator Mei-Lan Tjoa. Het festival is in 2014 voor de eerste keer georganiseerd en wordt gerealiseerd met behulp van sponsoring en subsidies uit de culturele sector zoals van de gemeente Den Haag, Fonds 1818, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en BIZ Zeeheldenkwartier.

Praktisch informatie
Datum: vrijdag 27 t/m zondag 29 mei
Locatie: Zeeheldenkwartier, Den Haag
Toegang: gratis entree
www.festivaldesignkwartier.nl
www.facebook.com/DesignkwartierDH
Twitter: @dsgnkwrtr