Tips om je huis beter te ventileren

design_ventilatie

Dankzij de perfect geïsoleerde woningen waar we vandaag de dag in wonen zitten we er ’s zomers lekker koel en ’s winters behaaglijk warm bij. Aan het zo goed als volledig luchtdicht afsluiten van deuren en ramen kleeft echter ook een nadeel. Door onvoldoende luchtcirculatie blijven vochtdeeltjes die vrijkomen uit onze ademhaling, van het koken en badkamer gebruik, in de woning. Gevolg is een slecht binnenklimaat wat zich niet alleen uit in zichtbare vochtplekken op muren en tegelvoegen, maar ook nadelige gevolgen voor onze gezondheid heeft.

Wat kan je zelf doen?

Tip 1: De meest voor de hand liggende manier om je huis te ventileren is het open zetten van ramen en deuren. In de zomer is dat goed te doen, maar in de winter is niet echt raadzaam continu een venster open te hebben. Wat je wel kan doen is tijdens het stofzuigen alle ramen en deuren even tegen elkaar open te zetten.

Tip 2: Sluit de keukendeur wanneer je aan het koken bent en zet de afzuigkap aan. Voor een betere luchtstroming kan je een raampje op een kiertje zetten of de deur naar de bijkeuken.

Tip 3: Zorg dat tijdens en na het badkamergebruik, zeker totdat alle tegelwerk opgedroogd is, ook hier de lucht kan doorstromen.

Tip 4: Droog je was in huis, doe dit dan bij voorkeur in een trapgat of een gang waar de lucht vrijelijk doorheen kan stromen.

Ventileren op de lange termijn
Naast de bovengenoemde dingen die je zelf kan doen is het ook mogelijk een centraal afzuigsysteem te laten installeren. In de nieuwere huizen worden deze als standaard geïnstalleerd, maar in woningen die we zelf renoveren wordt er vaak alleen een afzuigsysteem in de keuken en de natte cellen aangebracht. Voor een optimaal binnenhuisklimaat is het echter belangrijk dat alle vertrekken, zelfs een eventuele kelder en zolder, ook continu goed geventileerd worden. Bij verschillende leveranciers zoals ventilatieshop.com vind je alles wat je zoekt op ventilatiegebied. Zelfs A+++ merken en niet eens zo gek duur.