Trendy horizontale jaloezie

jaloezieen

De allereerste horizontale jaloezieën zijn in de jaren ’50 van de vorige eeuw op de markt gekomen onder de merknaam ‘Luxaflex’ en waren van aluminium. Tegenwoordig kennen we naast lamellen van aluminium ook kunststoffen, houten en lederen varianten. De horizontale jaloezie als raambekleding, in de volksmond vaak gewoon betiteld als een luxaflex terwijl het product op zich heel goed van een ander merk kan zijn, was lange tijd uit de mode, maar is vandaag de dag weer helemaal terug.

Met een jaloezie heb je namelijk meer dan zomaar een raambekleding voor het mooi, ze zijn ook nog eens uiterst functioneel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gordijn kan je met luxaflex zowel volledig verduisteren als het zonlicht vrij naar binnen laten vallen. Zet je de lamellen ietwat schuin creëer je een besloten sfeertje, met diffuus licht, zonder dat je totaal van de buitenwereld afgesloten bent. Kortom met jaloezieën kan je alle kanten op.

Wanneer welke jaloezie?

Van de bovengenoemde materialen zijn de meest voorkomende het aluminium, hout en leder. Kunststoffen lamellen waren een poosje in de jaren ’80-’90 populair maar na enkele jaren in het zonlicht gehangen te hebben krijgen ze de neiging tot doorhangen. Vandaag de dag zien we ze dan ook enkel nog voor kleinere ramen in het goedkopere segment bij de bouwmarkten. Een beetje raamdecoratie- of zonweringspecialist heeft ze vaak niet eens meer.

Afgezien van je persoonlijke voorkeur voor een bepaald materiaal, omdat die aansluit bij je interieur of dat vanwege luchtwegproblemen geen textiele raamdecoratie kan hebben, rest nog de vraag waarom je voor een van de andere materialen zou kiezen.

  • De aluminium jaloezie. In de categorie horizontale lamellen staat de aluminium jaloezie met stip bovenaan als meest verkochte luxaflex van Nederland. De dunne lamellen passen in vrijwel elke inrichting en zijn in diverse breedtes en vrijwel elke gewenste kleur te verkrijgen.
  • Houten jaloezieën. Met de iets dikkere lamel geeft de houten jaloezie karakter en body aan een raampartij. Afhankelijk van de kleur die je neemt passen houten horizontale lamelgordijnen in elk interieur. Zelfs in een industriële inrichting, denk maar eens aan vintage luxaflex van hout.
  • Jaloezie met lederen lamellen. Nog maar enkele jaren op de markt, lederen luxaflex. Het zachte leder is met liefde voor het vak door ambachtslieden bewerkt tot een exclusieve en trendy raambekleding. Moeiteloos te combineren met elke woonstijl en in verhouding tot het werk wat eraan besteed is helemaal zo duur nog niet.