De voordelen van zonnepanelen

zonnepanelen

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld verschijnen: zonnepanelen. Maar maken zonnepanelen werkelijk waar wat ze beloven? Zijn ze de investering waard?

Lagere energierekening

Het allergrootste voordeel van zonnepanelen is voor de meeste mensen een verlaging van de energierekening. Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie, waardoor je minder elektriciteit hoeft af te nemen van je energieleverancier. Hierdoor ben je ook minder afhankelijk van je energieleverancier en de eventuele stijgende energieprijzen.

Om zo veel mogelijk zonne-energie te produceren, is het wél belangrijk dat je dak zich leent voor zonnepanelen. De aard en oriëntatie van je dak bepalen voor een groot deel het rendement van de zonnepanelen. Dat geldt ook voor de hellingshoek van de panelen. Laat je hier goed over informeren.

Milieuvriendelijk

Zonnepanelen produceren zogenaamde schone energie. Wanneer je graag duurzaam wilt leven, passen zonnepanelen hier goed bij. Het gebruik van zonnepanelen zorgt voor veel minder CO2-uitstoot dan gewone elektriciteit.

Onderhoudsarm

Na het plaatsen van de zonnepanelen heb je hier verder weinig werk aan. Controleer je zonnepanelen één keer per jaar op vuil en beschadigingen om het rendement hoog te houden.

Waardevermeerdering van je woning

Niet alleen vinden veel potentiële kopers zonnepanelen aantrekkelijk, het is ook echt een waardevermeerdering van je huis. Zonnepanelen zijn een pluspunt voor je energielabel. Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht een energielabel te hebben als je je woning wilt verkopen of verhuren. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kun je je energielabel met één of meerdere stappen verbeteren. Willen de kopers de zonnepanelen niet overnemen? Dan kun je ze gewoon meenemen naar je nieuwe woning.

Het is niet onbekend dat zonnepanelen om een flinke investering vragen. Maar wel een investering die je in de loop der jaren terugverdient. Zonnepanelen hebben namelijk een lange levensduur. Is de investering op dit moment helaas nog te groot voor je maar zou je wel graag zonnepanelen plaatsen? Verdiep je dan eens in andere financiële oplossingen. Kijk bijvoorbeeld voor de mogelijkheden van een zonnepanelen financiering op de site van Findio.

Dit is een gastartikel van een partner.