5 tips hoe spiegels je interieur tot leven brengen

spiegels_interieur

De spiegel is een van de weinige elementen van een inrichting waar je echt alle kanten mee op kan. Niet alleen als gebruiksvoorwerp, want wat zouden we zijn zonder een spiegel om even snel een blik op ons uiterlijk te werpen, maar ook als eyecatcher of object om optisch ruimte te scheppen. Hieronder geef ik vijf tips hoe je te werk kan gaan met het toepassen van spiegels als woonaccessoire.

Tip 1: de functionele spiegel

Wanneer je hem voornamelijk gaat gebruiken om je kleding te controleren of als badkamerspiegel, kan je het beste de spiegel aan het meubilair en de achterwand aanpassen. Hou er rekening mee dat je een dergelijke spiegel niet te klein of te smal houdt. Met een goed afgestelde indirecte belichting erop of erlangs, die jou op je best doet uitkomen, kijk je elke dag met zelfvertrouwen naar je eigen spiegelbeeld.

Tip 2: spiegel ter bevordering van ruimtelijk effect

Met de positionering van een spiegel of meerdere kleine spiegeltjes in leuke lijstjes, kan je een ruimte optisch groter of breder doen lijken. Door een spiegel in een bouwkundig hoekje, je hebt weleens van die loze hoeken naast een balkon of trappenhuis, kan je deze bij de kamer betrekken door in de achterkant een grote spiegel te plaatsen. Zet er een sidetabel, dekenkist of iets anders voor en de ‘rare hoek’ valt weg in het decor.

Tip 3: meer lichtval door weerkaatsing

Met een strategisch geplaatste spiegel kan je meer licht op bepaalde plaatsen in de kamer laten vallen. Met name voor een gang kan dit handig zijn, maar ook met een ruimte die op het noorden ligt. Wanneer je in plaats van een serie schilderijtjes een groepje spiegel(s)afbeeldingen ophangt zal je zien dat de ruimte meteen minder donker is.

Tip 4: de spiegel als decor

Spiegels die verder geen functie hoeven te hebben als de vervolmaking van een interieur vallen onder de noemer decoratief element. Interieurspecialisten benoemen hierin drie aparte doelen:

  • Het accent, met de spiegel trek je een bepaald object naar de voorgrond.
  • De eyecatcher, hier is de spiegel zelf de aandachttrekker.
  • Een herhaling van kleinere groepen spiegels om de indruk te versterken.
Tip 5: spiegel naar kleur en stijl van je interieur

Spiegels zijn er in vele varianten en dan hebben we het niet alleen over de uitvoering van de lijst, maar ook over de kleur van de reflectielaag aan de achterkant van het glas. Spiegels in een zwart-, antraciet- of een bronstint geven namelijk een heel ander effect dan de gewone zilverkleurige spiegel. Hou je niet zo van zware tinten maar speel je liever met details, zoals de omlijsting van een spiegel, bekijk dan eens de collectie van de Sweetlivingshop.nl. Natuurlijke materialen, metaal, hout of kunststof, allemaal geven ze hun eigen uitstraling aan een spiegel.