Welke soorten lampen zijn er?

soorten_lampen

Bij de inrichting van je huis speelt verlichting natuurlijk een belangrijke rol. Aangezien lampen er in allerlei soorten en maten zijn, is de keuze voor een lamp niet altijd even eenvoudig. Kom je er niet uit welke soort lamp het meest geschikt is voor jouw inrichting? Wij hebben een aantal lampen voor je op een rijtje gezet, waardoor een keuze maken een stuk gemakkelijker wordt.

Gloeilampen

Een gloeilamp is misschien wel de meest bekende lichtbron. De lamp is in 1879 uitgevonden door Thomas Edison en volledig geïntegreerd in het dagelijks bestaan. Het is de goedkoopste lamp die je kunt kopen. Nadeel is wel dat bij deze lampsoort slechts 5 tot 10 procent van de energie wordt omgezet in licht.

Spaarlampen

De spaarlamp is nog niet zo lang op de markt, pas sinds het eind van de jaren tachtig. Hoewel een spaarlamp duurder is in aanschaf dan bijvoorbeeld een gloeilamp, gaat deze lichtbron wel vaak langer mee en levert het bovendien meer rendement op. Een spaarlamp brandt al snel 6.000 tot 10.000 branduren.

Halogeenlampen

Halogeenlampen hebben een hoge lichtopbrengst en zijn zuiniger dan bijvoorbeeld gloeilampen. Verder zijn halogeenlampen geschikt voor diverse toepassingen. Wel zijn ze duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld de gloeilamp.

LED-verlichting

LED-verlichting is de duurste vorm van verlichting, maar wel de meest duurzame variant. Het kan namelijk tot wel 50.000 branduren meegaan. De lampjes worden niet warm en zijn tevens schokbestendig. Bovendien heeft LED-verlichting een rendement van maar liefst 50 procent.

Welke lamp kies je?

Welke soort lamp je koopt, is een beetje afhankelijk van je budget en waarvoor je de lichtbron gaat gebruiken. Wil je sfeer aanbrengen met meerdere lichtjes, dan is de keuze natuurlijk vrij eenvoudig: LED-verlichting. Gloeilampen koop je misschien sneller als je minder te besteden hebt. Spaar- en halogeenlampen schaf je aan als je energiezuinige verlichting in huis wenst met een hoge lichtopbrengst en lange levensduur.

Wat je keuze ook is, er is altijd een ruim aanbod verlichting beschikbaar waaruit je een keuze kunt maken. Jouw interieur voorzien van de juiste lichtbronnen wordt daardoor een stuk eenvoudiger.