Tips voor een hygiënisch ingerichte keuken

betontegels

Allemaal weten we dat een eerste vereiste, aan een plek waar voedsel bereid wordt, hygiëne is. Omdat de keuken vaak ook een leefplaats is voor mens en dier, denk aan de kattenbak of hondenmand, is een optimale hygiëne vaak moeilijk te realiseren. Toch kan je door het kiezen van de juiste inrichting en decoratie al een heel eind komen. Schoonmaken moet je natuurlijk altijd, maar je kan het je jezelf wel zo makkelijk mogelijk maken. Hieronder enkele tips voor het zo hygiënisch mogelijk inrichten van je keuken.

Keukenkasten op maat

Wanneer je ervoor zorgt dat de keukenkastjes allemaal op elkaar aansluiten heb je ten eerste minder vlakken om schoon te maken en ten tweede minder hoeken en gaatjes waar je moeilijk bij kan komen. Kies ook voor gladde deuren in plaats van generfde paneeldeurtjes. Een landelijke keuken met bordenrekjes, ruitjes, randjes en schapjes staat helemaal geweldig maar je vraagt gewoon om stof en vuil.

Harde vloerbekleding

Zo’n 30 jaar geleden waren rijsstro tegels en biezen matten mode en omdat ze goedkoop waren werden ze vaak in de keuken gelegd. Van niet afneembare vloerbedekking zijn de meesten van ons inmiddels wel genezen. Zelfs van kurk, hout of een kunststof laminaat zijn we al terug gekomen. Het makkelijkste voor een hygiënisch ingerichte keuken is een gietvloer, vinyl of tegels. Met tegels komt dan ook de kleur en eventueel een reliëf om de hoek kijken. Om maar even twee uitersten te pakken: hoogglanstegels in de keuken maken een slaaf van je en aan de andere kant zullen bijvoorbeeld betonlook tegels je met plezier doen dweilen. Met deze laatste tegels is vooral A, je vloer snel schoon en B, blijven er geen strepen op achter van schoonmaakmiddelen of water.

Afneembare raamdecoratie

Hiermee bedoelen we geen jaloezie of rolgordijn dat je eraf kan nemen, maar een raambekleding van materiaal dat je kan afnemen met een sopje. Er zijn zogenaamde Dustblock® rolgordijnen waaraan zich vrijwel geen vuil en stof kan hechten. Het vet dat er dan in kleine deeltjes uit de lucht toch nog op blijft plakken neem je eenvoudig af met een keukenspray.