Met kerstverlichting maak jij jouw woning gereed voor kerst

Voor velen is de kerstperiode een tijd van cadeautjes uitdelen (en natuurlijk ook krijgen!), van familiefeesten en uiteraard ook van de nodige gezelligheid. Met enige trots presenteer je als gastvrouw of gastheer jouw knusse woning als dé verzamelplek voor Kerst en Nieuwjaar. Ieder jaar wil je wel eens wat anders in huis om de kerstsfeer helemaal tot zijn recht te brengen. Toch blijkt het niet altijd een gemakkelijke taak om de kerstboom met een frisse kleur van kerstballen uit te dossen, waarbij de kerstverlichting ook nog eens helemaal past. Je zoekt steeds opnieuw naar een nieuwe creatieve invalshoek voor je kerstverlichting zodat je ideeën van andere jaren achterwege kan laten of volledig te vernieuwen. Creatief uit de hoek komen is echter niet altijd zo vanzelfsprekend als je zou denken, zeker niet met kerstverlichting. De actuele trends willen immers elk jaar nogal eens veranderen. Hier zijn enkele tips om met een gerust hart jouw huis met kerstverlichting om te toveren tot een hartverwarmend feestdagenoord.

Kies een thema voor jouw kerstverlichting

Om een mooi consistent geheel te creëren, doe je er goed aan om een bepaalde stijl doorheen de hele woning trouw te blijven. Ga je voor zachte, warme kerstverlichting in de boom, dan horen daar eenzelfde soort kerstballen bij. Gegoochel met tegenstrijdige kleuren en lichtjes geeft al snel een te overweldigend resultaat. Heb je toch graag wat meer variatie in huis, dan kan je overwegen om verschillende combinaties te spreiden over meerdere specifieke plekjes. Zo kan de boom met koelere kerstballen aangekleed worden terwijl de kerstverlichting op de schouw net wat hartelijker oogt. Een opkomende trend bestaat er in om niet alleen alle aandacht naar de kerstboom te verschuiven maar ook door het hele huis heen eilandjes van kerstverlichting te voorzien. De oppervlakte van een grote kast kan je zo omtoveren tot een heus winterlandschap. Belangrijk hierbij is om ervoor te zorgen dat de kerstversiering mooi verspreid ligt over de gehele kast. Links kan je bijvoorbeeld een kolonie rendieren in de sneeuw laten spelen terwijl de kerstman (en/of kerstvrouw) de cadeautjes inpakt in het midden. Rechts is er dan weer plaats voor een kerststalletje met kerstverlichting. Wat hierbij erg leuk oogt, is kunstsneeuw zodat de Noordpool als het ware in jouw woning tot uiting komt.

Geen idee welke kleurencombinatie je dit jaar zou kiezen? Rood met goudkleurige accenten doet het ieder jaar erg goed en ook in 2017 zal deze trend zich nog wel voortzetten. Aan de andere kant van het kleurenspectrum hebben we de iets koelere maar meer aanwezige kleuren blauw en zilver die nog steeds heel populair blijven. Wees vooral zeker dat de keuze van kerstverlichting het kleurenspel mooi accentueert. Koelere kleuren vragen een scherpere kerstverlichting terwijl het omgekeerde geldt voor de warmere varianten. Gelukkig hebben veel lampjes tegenwoordig een schakelaar waarmee je de intensiteit van de kerstverlichting naar wens kan instellen. Soms kan je ook de kleuren een beetje manipuleren waardoor alles een mooi geheel vormt.

Durf uit te pakken met kerstverlichting

Indien je jarenlang hetzelfde kleurtje kerstverlichting uit de opbergdozen haalt, is het misschien tijd om eens wat compleet anders te doen. Goud en zilver geven jouw kerstboom net dat ietsje meer maar ook verlichte ijsbeertjes kunnen de klassieke Kerstman met gemak assisteren bij het pronken op de kast. Kerst kan ieder jaar opnieuw een uitdaging betekenen voor jouw creatieve geest maar dat maakt het zoeken naar de perfecte kerstverlichting des te leuk! Niet alleen verschillende kleuren kunnen kerst er heel anders doen uitzien, ook kleinere zaken vallen een geoefend oog meteen op. Denk hierbij aan een unieke topper voor de piek van de kerstboom. Een eenvoudige strooien ster of klassieke glazen piek zijn de meest veilige keuzes die uiteraard ook goede opties blijven om de boom mee af te werken. Toch kan een met lampjes voorziene ster het pronkstuk van de woning worden aangezien de aandacht meteen op kerstverlichting wordt gevestigd. Verder kan je traditionelere kerstballen vervangen door handgemaakte exemplaren. Daarbij hoeft de boom niet helemaal vol te hangen maar slechts een paar unieke stukken leveren je gegarandeerd enthousiaste reacties op van familie en vrienden. Fans van Disney hebben bijvoorbeeld de keuze uit verschillende figuurtjes en ballen om de kerstboom te onderscheiden van anderen. Prints op ballen en kerstverlichting kennen ook een stevige stijging in populariteit waardoor je in 2017 hierop een beroep kunt doen als je eens wat anders aan de boom wenst te hangen.

De kunstkerstboom wint aan populariteit

Veel mensen zweren bij een echte kerstboom, direct uit de natuur overgeheveld naar hun knusse stekje. Toegegeven: de typische dennengeur die je tegemoetkomt in het voorbijgaan, valt moeilijk te vervangen. Ook het idee dat de boom echt leeft, is voor velen een niet te onderschatten kenmerk. Een kunstkerstboom inclusief kerstverlichting blijft echter wel een enorm plezier voor kerstliefhebbers die liever geen losse takjes en naaldjes op de vloer zien rondwarrelen. Daarenboven gaat een kunstkerstboom jarenlang mee en duurt het slechts een kwartier tot een halfuur om de boom op te stellen. Huisdierliefhebbers weten al te goed dat een hond met een enkele zwiep van de staart het gehele huis kan bedelven onder naalden of zelfs de kerstverlichting uitzwiept. Ook hier lijkt een kunstkerstboom de aangewezen oplossing. In het verleden kon je vaak zien of een boom al dan niet een valse variant was. Tegenwoordig worden de kunstkerstbomen echter zo professioneel gemaakt dat het een bijna onmogelijke opdracht wordt om verschillen op te merken tussen een levende en een kunstmatige boom, zeker niet als de boom ook nog vol hangt met kerstverlichting. Kunstkerstbomen komen in allerlei soorten en maten.

Heb je graag een imposante boom in huis die bijna tot het plafond reikt, dan is dat geen probleem. Ook de personen die eerder een subtielere kerstversiering verkiezen, vinden iets van hun gading met een kleinere kunstkerstboom. Bij kerst denk je meteen aan sneeuwval en sneeuwmannen en de busjes nepsneeuw zorgen ervoor dat je kerstbomen een extra laagje versiering kan bezorgen. Het handige bij een kunstkerstboom is dat er soorten zijn waarbij er reeds een laagje sneeuw werd aangebracht op de takken. Je hoeft je verder ook geen zorgen te maken dat de sneeuw overal op de meubels terechtkomt want in principe blijft het allemaal mooi op de boom zelf plakken. Bij een feestdagenperiode zonder wit sneeuwtapijt en ijskristallen buiten haal je op deze manier toch nog een beetje typisch winterweer in huis zonder veel moeite te verrichten. Uiteindelijk is het ook voor jou kerst en dat vraagt gebruiksvriendelijke kerstverlichting en andere kerstversieringen die een minimum aan onderhoud eisen.

Kerstverlichting buiten is even belangrijk

Op een gegeven moment staat jouw woning helemaal in paraatheid voor kerst. Daar stopt het echter niet! Wil je jouw stekje dat beetje extra geven, dan kan je aan de slag met gezellige kerstverlichting buiten aan je deur en in de tuin. Steeds meer wordt de kerstversiering doorgetrokken naar de voortuin. Staan er bijvoorbeeld veel rendieren in huis, dan vervolledigt een helder verlicht rendierbroertje de collectie. Er zijn heel wat andere figuren en vormen die jouw voortuin kunnen opfleuren. Een tip hierbij is wel dat de gekozen kleur bij de kerstverlichting consistent blijft. Twee rendieren met warme kleuren bij een koele Kerstman ziet er veel minder goed uit dan een zee van gedempte lichtjes. De regel geldt hier echter ook dat aparte eilandjes met gevarieerde kerstversiering geen probleem vormen. Zolang op eenzelfde plek dezelfde sfeer wordt uitgeademd, zit je goed. Natuurlijk wil je je gasten op een zo hartelijk mogelijke manier begroeten. Een kleurrijke krans aan de voordeur zorgt niet alleen voor een gezellige verwelkoming, ook hier kan je echt uitpakken met originele stukken.

De trend van LED kerstverlichting in kerstversiering strekt zich ook uit naar dit onderdeel van de kerstpret waardoor de sfeer ’s nachts net zo goed tot uiting komt als overdag. Zo bestaat een nieuwe manier van kerstverlichting er in om lampjes in een ouderwetse, doorzichtige melkfles te plaatsen en deze per paar of per trio aan de deur te zetten of eventueel op de vensterbank. Als je geen melkflessen bij de hand hebt, kan je ook bijvoorbeeld bokalen gebruiken die hetzelfde effect creëren. Aangezien LED lampjes super zuinig en duurzaam zijn in gebruik, hoef je je geen zorgen te maken over het verkwisten van elektriciteit door jouw kerstverlichting. Ook worden de lampjes nooit heel warm waardoor brandgevaar zo goed als onbestaande is. Met een timer kan je ook vaak precies instellen wanneer de lichtjes aan en uit dienen te gaan zodat dat werkje zichzelf oplost. Met kerstverlichting kan je dus heel wat kanten uit, zowel binnen als buiten. Wees alleen zeker dat de lichtjes en beeldjes die je koopt goed bestand zijn tegen buitenweer aangezien een sneeuwbui niet te vermijden valt bij kerst.

Dit is een gastartikel van een partner.