Houten jaloezie als raamdecoratie in de keuken

In een ruimte waarin gekookt en gebakken wordt ligt raamdecoratie in de vorm van een houten jaloezie of shutter niet voor de hand. Heb je echter een keuken die gebruikt wordt als leefruimte, dus waar je ook wel eens borrelt of eet met familie en vrienden, vragen de ramen toch wel iets anders dan een plakfolietje met een rolgordijn. Daar waar textiele raamdecoratie doorgaans geen optie is – maar je als je zit te borrelen wel een beetje ambiance wilt – zijn houten jaloezieën eigenlijk het meest ideaal. Het massieve van het hout komt de akoestiek in het vertrek ten goede, waardoor je elkaar beter verstaat. Daarbij geeft het hout de keuken meteen een warme gezellige aanblik.

Sfeervol en praktisch in gebruik

Naast de ongedwongen atmosfeer die je creëert met houten jaloezieën, zijn ze zeer praktisch in het gebruik. Zo nemen houten jaloeziesystemen weinig plaats in waardoor ze ook voor ramen zonder vensterbank gemonteerd kunnen worden. De houten jaloezie is daarnaast ideaal voor het regelen van de lichtinval. Met één handbeweging maak je het lichter of donkerder. Wil je het helemaal makkelijk hebben? Dan kun je ze zelfs aansluiten op een huisautomatiseringssysteem. Tot slot draagt het natuurlijke hout hoogwaardige isolerende eigenschappen met zich mee. Zo heb je met een houten jaloezie niet alleen een decoratieve raambekleding, maar meteen ook een goede zonwering. 

Onderhoud van de houten jaloezie

In een keuken hebben houten jaloezieën vanzelfsprekend meer te lijden dan in een vertrek waar geen vocht- en vetdampen vrijkomen. Als je ervoor zorgt dat ze niet echt vervuilen, heb je echter niet meer nodig dan een goed uitgewrongen microvezeldoekje met een mild sopje. Vetten bevatten namelijk zuren die de beschermlaag van het hout aantasten. Bij regelmatig schoonmaken van een houten jaloezie krijgen deze zuren geen kans en blijven ze jarenlang mooi. Het is dan ook overbodig om agressieve middelen te gebruiken om ze te ontvetten. Wanneer een vetlaag op de lamellen eenmaal zo hardnekkig is geworden dat je grof geschut in moet zetten, heb je namelijk niet alleen schade door de inwerking van de vetten, maar breng je zelf ook schade toe met het gebruik van de reinigingsmiddelen en het overvloedig water.