Fris je woonkamer op met fotobehang

Soms kijk je zo de woonkamer eens rond en dan denk je: “ik wil eigenlijk wel eens wat anders, maar weet niet wat”. Over je meubels ben je eigenlijk best wel tevreden en ook aan de vloer mankeert niets. Toch zou je, zonder meteen voor grote uitgaven komen te staan, de woonkamer wel wat frisser willen zien. De mogelijkheden die je dan hebt, liggen in het in een nieuw jasje steken van de muren en iets doen met de raambekleding. Het is namelijk helemaal nog niet zo eenvoudig om in een bestaande situatie een nieuwe sfeer te creëren. Goed bekeken is het uitvoeren van een complete woonkamer make-over stukken makkelijker.

Wanden

Een ander behangetje doet al wonderen, maar waarom zou je niet eens spelen met verschillende typen wanden. Behang bijvoorbeeld een muur met fotobehang, dat is heel geschikt om meteen groots ‘ metamorfose-effect’ te krijgen. In restaurants kom ik dit ook regelmatig tegen en het geef een echt ‘wauw-effect’. Zoals bijvoorbeeld mijn favoriete tentje Anne & Max (zie de inrichting op de foto). Zet de andere wanden bijvoorbeeld in een bijpassende muurverf. Een andere mogelijkheid is om een wand te beplakken met een steen- of glasproduct, eventueel rond een (sier) haard- of kachel. Afhankelijk van de uitvoering die je kiest kan je hier alle kanten mee op. Van natuurlijk tot industrieel en modern. Houd alleen in de gaten dat je het niet te druk maakt en werk met kleurtinten uit de vloer en meubels.

Raambekleding

Nadat je besloten hebt wat je met de wanden gaat doen, is het tijd voor de ramen. Er komen genoeg foldertjes door de bus waar je ideeën uit kan opdoen en zelfs een moodboard van zou kunnen maken. De raamdecoratie is namelijk belangrijker dan we vaak denken. Lichtinval bepaalt voor een flink deel de sfeer van je woonkamer. Een fris uitziende ruimte heeft veel licht, zonder dat het de gebruikte kleuren flets maakt. Om een kamer niet kleiner te laten lijken dan het is kan je het best de muur rond de raampartij een lichte en rustige kleur geven.

Finishing touch

Om de opfrisbeurt van je woonkamer helemaal af te maken, verwen je jezelf met een paar nieuwe lampjes of wat leuke kussens voor op de bank. Als je dan toch wat met je verlichting doet, kijk dan eens voor ledlicht. Ledlicht is tegenwoordig niet alleen net zo sfeervol als ‘ouderwets licht’, maar ook nog eens stukken goedkoper in het gebruik. Je kan het natuurlijk net zo duur maken als je zelf wilt, maar over het algemeen genomen, zal je zien dat een opfrisbeurt voor je woonkamer met slechts enkele eenvoudige ingrepen goed te realiseren is.

Bron foto: Anne & Max

BewarenBewaren