Hoe kies je een goed matras?

goed matras

Wist je dat een mens gemiddeld een derde van zijn leven slapend doorbrengt? Dat betekent dat je meer tijd in je bed doorbrengt dan op je werk, dat je een matras meer gebruikt dan een bankstel en dat je al slapend meer transpiratievocht verliest dan tijdens het sporten. Het is daarom van groot belang dat je bij je matraskeuze zorgvuldig te werk gaat. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, dat we ’s morgens bij het opstaan het gevoel hebben geradbraakt te zijn. Dat kan allerlei oorzaken hebben en is helemaal niet zo erg. Wanneer dit structureel voorkomt, zou dit echter heel goed aan je bed kunnen liggen. Dan is het verstandig om eens opzoek te gaan naar een nieuw matras, van bijvoorbeeld Matrasaanhuis.nl. Maar waar houd je rekening mee bij de aanschaf van een nieuw matras?

Een goed bed is voor iedereen anders

Een goed bed is een combinatie van bedbodem en slaapmatras. Je kunt een ergonomisch verantwoorde bedbodem kopen met allerlei toeters en bellen, maar als je er een dun schuimmatrasje oplegt heb je er nog niets aan. Één van de belangrijkste zaken bij het kopen van een bed is dat het voldoet aan je lengte en gewicht. Houd er rekening mee dat het bed waarop je ligt minimaal 20 cm langer is dan jij zelf bent en het de juiste tegendruk geeft ten opzichte van je gewicht. Zo kan iemand van 50 kilogram een bed als hard ervaren, terwijl iemand van 100 kilogram ditzelfde bed als uiterst comfortabel beschrijft. Een bed met een hoge comformiteit is dus strikt persoonsgebonden.

Checklist bij aankoop bedmatras

We gaan hier verder niet in op de voor- en nadelen van de verschillende materialen waar matrassen van gemaakt zijn, maar houden het bij de algemene richtlijnen. In de eerste instantie ga je dus uit van:

  • Je lengte, gewicht en postuur
  • Eventuele fysieke klachten met gewrichten, en/of allergiën
  • Slaap je graag koel of kan je wel een beetje warmte gebruiken

Vervolgens komen er aspecten als soort bedmatras, het ventilerende vermogen en eventuele wasbaarheid aan de orde. De één zal graag een beetje weg willen zakken, terwijl een ander liever op het matras ligt. Tot slot is de aard van je bedbodem nog iets wat je in de gaten moet houden bij de aanschaf van een nieuw matras. Op beweegbare bedbodems kun je namelijk geen matrassen met binnenvering leggen. Door de bewegingen van de bodem, trek je na verloop van tijd de veren uit elkaar en verliest het bed zijn comfort.