5 tips voordat je aan een aanbouw begint

Bij een aanbouw of garage plaatsen komt vaak meer kijken dan je denkt. Niet qua kosten, daar kan je over het algemeen wel een goede berekening voor (laten) maken. Maar wel kleine dingetjes die over het hoofd gezien worden en waar je later dan weer werk aan hebt of spijt van hebt. Stel je wilt een garage: is die alleen voor de auto(‘s), krijgt de ruimte ook een functie als opslag- en werkplaats? Of is het tevens de bedoeling dat er mogelijkheden moeten zijn de ruimte ter zijner tijd als werkplek te gaan gebruiken? Met onderstaande 5 tips willen we je helpen te voorkomen dat je later voor onnodige teleurstellingen en/of kosten komt te staan.

Tip 1

Wanneer je budgettair niet zo ruim zit, kan het aantrekkelijk zijn met goedkopere materialen te werken. Bedenk dan wel dat je binnen een termijn van 3-5 jaar voor kosten komt te staan. Dat kan zowel reparatie als onderhoud zijn. Het vervelende is ook dat deze kosten terug blijven komen. Spaar dan liever nog een half jaartje door en doe het meteen goed.

Tip 2

Is het de bedoeling dat de aanbouw strikt als garage benut gaat worden of denk je ook aan gebruik als opslag- en klusruimte en misschien in te toekomst zelfs als woon/werkplek? Zelfs wanneer je maar een klein beetje met de gedachte speelt later de ruimte anders te gaan benutten, doe je er verstandig aan de garage met spouwmuren en eventueel een kruipruimte uit te laten voeren. Weet je zeker dat de garage altijd garage blijft, neem dan ook zaken als afvoerputjes en een toegangsdeur, van een merk dat je de eerste 30 jaar niet meer verslijt, mee in je plan. Om je een beetje te oriënteren wat er zoal in stijlvolle en elegante garagedeuren te verkrijgen is, kan je eens kijken op Novadoor.nl.

Tip 3

Woon je in een vrije sector woning? Dan heb je bij de bouw van je woning de mogelijkheid gehad de ruimte voor de aanbouw in het heiwerk mee te laten nemen. Indien dit niet het geval is en je twijfelt of er geheid moet worden, is het raadzaam een grondmonster te laten nemen. Je kan ook overwegen om op de ouderwetse manier een diepere fundering te laten metselen.

Tip 4

In sommige gevallen heb je een bouwvergunning nodig, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer je aanbouw al in het bouwplan zat, een vergunning niet noodzakelijke is en je hebt buren, betekent dat eigenlijk nog steeds niet dat je zomaar kan gaan bouwen. Door je plannen voor de aanbouw van te voren op te nemen met de buren voorkom je een hoop eventuele ergernis en in het slechtste geval zelfs burenruzie.

Tip 5

Indien je de garage niet in eigen beheer bouwt, maar het laat doen, leg dan alles vast op papier. Een misverstand is sneller geboren dan je denkt en als de uitvoerder zijn, volgens jou, gemaakte afspraken niet nakomt zit jij met de gebakken peren.

Please like & share: