Creëer je eigen woonkeuken

Een woonkeuken is de perfecte combinatie van sfeervol en functioneel. Het is het hart van de woning. Een plaats waar alle huisgenoten ongedwongen samenkomen om te genieten van elkaars gezelschap en lekker eten. Kenmerkend voor een woonkeuken zijn de rijke decoraties, er hangt meer dan alleen een lepel- en kruidenrek, de uitnodigende zitplaats en als spil, want daar gebeurt het allemaal, de eettafel. Wanneer je een van die gelukkigen bent die over een behoorlijk aantal vierkante meters keukenoppervlak beschikt, is het niet zo moeilijk er een gezellige woonkeuken van te maken. Elke keukenspecialist heeft er voorbeelden te over van. Wanneer je echter moet schipperen met de ruimte, en dat moeten de meeste van ons, is het wat minder eenvoudig. Toch kan je met een beetje fantasie van een klein keukentje toch ook een heuse woonkeuken maken.

Besteed aandacht aan de kleurkeuze

Dat je van een witte woningbouwkeuken met zo’n roestvrijstalen ribbeltjes aanrechtblad geen gezellige woonkeuken kan maken spreekt voor zich. Wanneer je echter de deurfrontjes een kleurtje geeft in de kleur van de deuren, een kast of de keukenstoelen, zal je zien dat de aanblik van je keuken ineens heel anders wordt. Met terugkomende kleuren breng je een balans in het geheel en dat werkt uitnodigend. Je kan ervoor kiezen om ook het kille stalen blad te vervangen door een duurzaam composieten blad in een warme accentkleur, maar op zich is dat nog niet eens nodig. Roestvrijstaal is een prima keukenkleur die ook in je apparatuur en accessoires terugkomt en bovendien goed te combineren is met andere tinten.

Maak zitplaatsen makkelijk toegankelijk

Met op ons netvlies de woonkeukens uit de Amerikaanse series gebrand, hoort in een woonkeuken een grote eettafel van bijvoorbeeld Robuustetafels.nl. Onzin natuurlijk want als je maar met een klein huishouden bent, is dat nergens voor nodig. Zelfs een wandtafeltje waar je net met twee personen aan kan zitten, kan een prima basis zijn voor een woonkeuken. Waar je wel even op moet letten is dat de zitplaatsen uitnodigen tot zitten. Het maakt hierbij niet uit of je keukenstoelen, een tafel/bankje combinatie of krukken onder de tafel hebt. Zolang je maar makkelijk ‘aanschuift’ en er genoeg ruimte is om te bewegen. Daarbij is het belangrijk dat je iets kan draaien op je stoel en er op de keukentafel genoeg ruimte is om de armen op te leggen. Ga jezelf maar na; als je lekker zit, is het al gauw gezellig.