Iedere kamer zou een dressoir moeten hebben!

Het woord dressoir (of ouderwets: dressoor) verraadt dat het kastje waarover het gaat een Franse oorsprong heeft. In de Middeleeuwen was het al een veelvoorkomend meubelstuk dat bij de gegoede burgerij erg populair was. Een dressoir, ook wel buffetkast of porseleinkast genoemd, is van oorsprong een lage kast met twee of drie laden onder het bovenblad en daaronder een open ruimte met planken. In latere tijd werden voor de planken deurtjes geplaatst om de inhoud van het dressoir aan het oog te onttrekken. Vanaf de Tweede Wereldoorlog wordt de dressoir kast gemeengoed en wordt het vaak beschouwd als het pronkstuk van de woonkamer. Sindsdien is het dressoir niet meer weg te denken in het moderne huishouden. Werden deze kasten oorspronkelijk voornamelijk gebruikt voor het opbergen van servies, servetten, tafellakens en bestek, tegenwoordig kun je met dit meubelstuk alle kanten op en kun je het met wat creativiteit zelfs in vrijwel elke kamer van je huis plaatsen.

Een dressoir kopen? Bepaal eerst je doel!

Als je op zoek ben naar een of meer dressoirs moet je eerst het doel van je aankoop bepalen. Waarvoor ga je de kast gebruiken? Anno nu is zo’n buffetkast voor duizend-en-één doelen in te zetten. Het synoniem buffetkast is een vlag die daardoor natuurlijk allang niet meer de lading dekt. Je kunt de kasten gebruiken als
tv dressoir, scheidingswand in je kamer, boekenkast, ladekast, kabinet, etcetera. Ook combinaties van gebruiksmogelijkheden zijn er te over. Zo is het heel goed mogelijk een scheidingswand met een tv dressoir te combineren. Ook de mogelijkheden op studentenkamers zijn met een dressoir niet langer meer beperkt. Vooral combinaties kunnen deze kamers opfleuren en meer body geven. Kortom de keuze voor een dressoir wordt allang niet meer beperkt tot één kamer in je huis. Deze kasten kun je in vrijwel alle kamers van je huis gebruiken. De tijd dat een dressoir alleen in je woonkamer stond, ligt ver achter ons.

Kleurstellingen: durf te combineren

Te vaak zijn interieurs saai, nietszeggend en blinken ze niet echt uit in combinaties van kleuren. Er zit te weinig durf in. Toch is het mogelijk met de juiste kleurcombinaties hele speelse interieurs te ontwerpen. Je goed oriënteren is zonder meer belangrijk. Als je moeite hebt met het maken van de juiste combinaties van kleuren en licht, zoek eens op internet naar inrichtingen van woonkamers, slaapkamers of hobbykamers. Je zult verbaasd staan hoeveel kleur- en lichtcombinaties er mogelijk zijn. Weet je dat je zelfs dressoirs kunt krijgen met vier of vijf speelse kleuren die toch goed op elkaar aansluiten en elkaar zelfs complementeren? De speelsheid die voor interieurs geldt, geldt zeker ook voor de nieuwerwetse porseleinkast. Je hoeft je niet persé te laten leiden door meubels die je al in huis hebt staan. Een nieuw meubelstuk hoeft niet per definitie van hetzelfde hout of van dezelfde kleur te zijn. Een afwijkend gekleurd design kan een hele goede match vormen met je andere meubels. Durf te combineren en het resultaat zal je verbazen.

Een dressoir brengt rust in je interieur

Natuurlijk is niet iedereen gelijk. Gelukkig maar! Soms zoek je in je meubelstukken en in de combinatie daarvan juist een zekere mate van rust. Ons leven is tenslotte al jachtig genoeg en als je ergens rust moet kunnen vinden is dat wel in je eigen huis. Ook dan zijn er dressoirs in overvloed die specifiek aan deze woonwens voldoen.
Stijlvol klassiek of juist modern, groot of juist klein, licht of donker, het maakt eigenlijk niet uit. Voor elke woonwens is een dressoir kast te krijgen. Als je dozen vol boeken hebt staan die je eindelijk een plaats wilt geven, dan kun je door meerdere kasten met elkaar te combineren een stijlvolle bibliotheekkamer in je huis maken. Door een dressoir als room divider te gebruiken, creëer je zonder moeite meerdere ruimtes in één kamer. Door gebruik te maken van een lage kast zorg je dat de kamer niet te vol lijkt en blijft een ruimte overzichtelijk, terwijl je toch beschikt over voldoende opbergmogelijkheden. Een minimalistische inrichting met de juiste hoeveelheid dressoirs zorgt dat je nooit het overzicht verliest en opgeruimd gevoel krijgt. Deze overzichtelijke indeling maakt dat je interieur de rust uitstraalt, waarnaar je op zoek bent.

Meten is weten

Voordat je jouw dressoir gaat uitzoeken en bestellen, moet je natuurlijk eerst weten of het gewenste meubelstuk wel in de gekozen kamer past. Daarvoor is het belangrijk de hoogte, breedte en lengte van de gekozen ruimte te kennen.
Meet dit goed na. Het klinkt afgezaagd, maar meten is in dit geval echt weten. Het voorkomt een hoop ergernis als je van tevoren precies weet welke maten het gewenste dressoir maximaal mag hebben en of dit in verhouding is met de ruimte die je hebt. In de meeste moderne huizen zijn de afstanden van plafond tot vloer vrijwel overal gelijk, maar zeker in oude huizen, met name in binnensteden en op het platteland, kunnen afwijkende hoogtematen voorkomen. Gelukkig is dit meestal hoger dan de standaard huizen, maar ook lagere plafonds kunnen toch nog wel eens voorkomen. Een meetlint is in dat geval geen overbodige luxe. Lengte- en breedtematen zijn vooral belangrijk bij, op het oog, smallere muren. Je wilt niet bij het plaatsen van een dressoir erachter komen dat de muur toch niet breed genoeg is. Dat staat zo slordig.

Dressoirmeubel is (ook) een vakantiemeubel

Een dressoir is heel geschikt voor gebruik in een vakantiewoning of een stacaravan. Deze vakantiehuizen blinken over het algemeen niet uit door een overdaad aan ruimte. Een dressoir kan dan de oplossing bieden. Veel opbergruimte op een beperkte oppervlakte verhogen het vakantiegenot en zorgen voor een frisse en opgeruimde uitstraling van je vakantiehuis. Natuurlijk kun je in je vakantiewoning ook heel goed uit de voeten met een room divider die ervoor zorgt dat de woonkamer, maar ook een wat grotere slaapkamer zonder moeite wordt verdeeld in twee aparte ruimtes, met elk zijn eigen indeling en privacy.

Iedere ruimte zijn eigen dressoir

Van een meubelstuk dat alleen in de woonkamer stond en daar het pronkstuk vormde, tot een sieraad voor elke ruimte van je huis. Het lijkt een kleine stap, maar er zijn toch heel wat eeuwen over heen gegaan voordat het eindelijk zover was. Het dressoir is niet meer weg te denken uit het moderne interieur en speelt tegenwoordig een hoofdrol in elke kamer van je huis. Van tv dressoir voor je televisie en muziekinstallatie, tot dressoirkast voor je serviesgoed, servetten, tafellakens en bestek. Van room divider achter je bank, waardoor je je kamer kunt omtoveren tot een multifunctionele ruimte, met meerdere compartimenten, tot boekenkast voor de leesgekken onder ons. Zelfs meerdere kasten combineren behoort tot de vele mogelijkheden die het dressoir ons kan bieden. Laag of hoog, breed of smal, dressoirs heb je in vele verschillende vormen. Ze hebben echter één ding met elkaar gemeen. Ze zijn onmisbaar in het huidige interieur. Je kunt dan ook met recht zeggen dat elke ruimte tegenwoordig zijn eigen dressoir heeft.

Dit is een gastartikel van een partner.