Duurzaam je huis verwarmen met een houtpelletkachel

Tot eind jaren ’60 van de vorige eeuw was een hout- en/of kolenkachel een nog veel gebruikte warmtebron in de huizen. Daarna werd het schonere aardgas steeds populairder en de meesten van ons kennen dan ook niet anders. Na enkele tientallen jaren flink geleund te hebben op de wereldaardgasvoorraad werd het ons echter duidelijk dat ook dit geen onbeperkte energiebron is. Willen we aan ons nageslacht een schone leefwereld kunnen overdragen, zullen we op moeten houden met het plegen van roofbouw op onze planeet en over moeten stappen op een meer duurzame manier van leven. Met de aanschaf van een houtpelletkachel maak je een eerste stap in de goede richting.

De werking van een houtpelletkachel

Houtpelletkachels worden onderverdeeld in twee soorten:

  • Een klein formaat kamerkachel waarmee je alleen de ruimte verwarmt waarin hij staat. Deze kachels zijn standaard uitgerust met een timer en als je wilt zijn er zelfs modellen met afstandsbediening verkrijgbaar.
  • Hydraulische kachels die aangesloten kunnen worden op de cv-installatie. Deze houtpelletkachels zijn volautomatisch en uitgerust met een water-warmtewisselaar, circulatiepomp en expansievat.

Beide soorten houtpelletkachels bieden een véél hoger rendement dan een vergelijkbare houtkachel. Een kamerkachel op pellets levert gemiddeld een rendement van 84%, tegenover 54% van een houtgestookt exemplaar. De hydraulische pelletkachel levert gemiddeld een rendement van 87% tot 92%.

Houtpelletkachel, ecologisch en economisch

Het stoken van een pelletkachel heeft geen negatieve invloed op de binnenlucht van een vertrek. In de geperste pellets bevinden zich namelijk geen harsen en ze branden volledig op. Dit in tegenstelling tot hout, waarbij harsen giftige rook kunnen afgeven en door het nooit helemaal volledig opbranden enorm veel fijnstof vrijkomt. Houtpelletkachels betrekken hun lucht, die nodig is voor de verbranding, via een aparte pijp en niet vanuit de schoorsteen. De verspilling bij een houtpelletkachel is daarnaast vrijwel nihil. Het systeem van de kachel vult namelijk alleen pellets bij naar vraag van de temperatuurafstelling. Men heeft berekend dat wanneer we in Nederland alle houtkachels door pelletkachels zouden vervangen dit een afname van het houtverbruik van 30% oplevert. Dat maakt de houtpelletkachel niet alleen economisch, maar ook ecologisch een heel verantwoorde keuze.

Bron foto: Krul Alltech Kachels en haarden

Please like & share: