Schuttingmaterialen van vandaag de dag

schutting

Vroeger was het makkelijk. Je had een schutting van baksteen of van hout. Met de toename van tuintrends en de verduurzaming van de maatschappij, denk aan recycling en het gebruik van restmateriaal, zijn we steeds meer andersoortige materialen gaan gebruiken. Vandaag de dag is er een ruim aanbod in allerhande schuttingen van de meest uiteenlopende aard. We zetten er een aantal voor je op rij.

Houten schutting

De bekendste zijn zonder meer schuttingen die bestaan uit dikke planken, lamellen of de zogenaamde vlechtschermen. In alle gevallen kan zowel een zachte als harde houtsoort gebruikt worden. Houten schuttingen gaan, mits dat je ze regelmatig impregneert, tientallen jaren mee. Mocht je een specifieke voorkeur voor een houtsoort hebben, bij de grotere winkels heb je vaak veel keuze, zoals bijvoorbeeld in het assortiment schuttingen van HomingXL te zien is.

Betonschutting

Betonschuttingen zijn misschien wel de meest stevige en gaan bijna een mensenleven mee. De meeste betonnen schuttingen bestaan uit horizontale betonplaten die tussen palen rusten. Een betonnen tuinafscheiding kan ook opgebouwd worden uit betonelementen, betondingen of vormen van gasbeton die gevuld worden met aarde.

Betongaas schutting

In vakjargon ook wel schanskorf of gabion genoemd, is een schutting die bestaat uit een dubbele rij palen met een geraamte van betongaas ertussen. De ontstane korf wordt gevuld met stenen, boomschors, schelpen, kokoshuls of dennenappels.

Composiet schutting

Een schutting van composiet kan gemaakt zijn van divers materiaal. Over het algemeen is het composiet dat voor in tuinen gebruikt wordt een samenstelling van houtpulp en gerecycled kunststof. Composieten schuttingen rotten niet en gaan vele tientallen jaren mee.

Wilgentenen schutting

Een puur Hollandse tuinafscheiding zijn schuttingen van wilgentenen. De verse uitlopers van knotwilgen zijn heel flexibel en breken bijna niet. Zodoende kunnen wilgentenen in de meest fraaie vormen, met of zonder hulp van een metalen frame, gevlochten worden. Een echte trend zijn ook schermen die bekleed zijn met kokos of bamboe. Deze ecoschermen gaan vanzelfsprekend minder lang mee dan hout of composiet, maar je doet er de vogels en insecten een veel groter plezier mee.

Glazen schutting

Niet iedereen zal aan een tuinafscheiding van glas de naam schutting toekennen. Wanneer je het goed bekijkt, steken ze echter volgens hetzelfde constructieve principe in elkaar. Palen, in dit geval aluminium, met daartussen een glazen plaat, al dan niet voorzien van, eveneens van aluminium, een boven- en onderplank. Voor schuttingen van glas wordt veiligheidsglas gebruikt. Bij regelmatig schoonhouden gaan dergelijke afscheidingen makkelijk tientallen jaren mee.

Please like & share: