Wat een bubbelbad kan doen voor je gezondheid

Een bubbelbad is niet alleen ontspannend. Iedere dag een tijdje badderen heeft meer positieve effecten op lichaam en geest. Sterker nog, het kan wonderen doen voor de gezondheid! Met een kwartier per dag is er al een aanzienlijke kans dat kwaaltjes sneller verdwijnen dan je voor mogelijk had gehouden.

Therapie

Bubbelbaden kunnen gebruikt worden voor therapie. Een voorbeeld hiervan is chromotherapie, wat mogelijk is bij baden met lampen. De kleuren daarvan hebben invloed op de hersenen en dat kan een geneeskrachtige werking hebben. Welke kleur je het beste kunt kiezen is afhankelijk van hetgeen je ermee wil bereiken. Een voorbeeld hiervan is de kleur geel, welke staat voor zonnig. Deze wordt vaak gebruikt bij reuma en artritis. Ook al is er geen wetenschappelijk bewijs voor, er zijn mensen die hier baat bij hebben.

Aromatherapie is een andere mogelijkheid. Hiervoor kun je gebruikmaken van etherische olie, dat gewonnen is uit kruiden, bloemen, vruchten of bladeren. Wanneer deze olie aan het water wordt toegevoegd, zal je hier vrijwel altijd baat bij hebben. Ook hier geldt weer dat het effect afhankelijk is van de keuze voor ingrediënten. Zo heeft olie van rozen helende en antibacteriële eigenschappen. Het kan onder meer helpen tegen de volgende kwaaltjes: hoofdpijn, eczeem, huidontstekingen, vermoeidheid, rimpels en spataderen.

Waterjets of luchtjets

Een luchtsysteem heeft het volgende voordeel: bubbels schieten zachtjes langs de huid af en daar krijg je een relaxed gevoel van. Deze luchtjets zijn altijd te vinden op de bodem van het bubbelbad en er is geen mogelijkheid om ze te sturen. Bij een waterjet, die aan de zijkant te vinden is, is dat wel het geval. De hydro-massage stimuleert en masseert de huid. Enkele voordelen: het helpt bij de genezing van blessures, verbetert de slaapkwaliteit, en het stimuleert de bloedsomloop.

Tip: het is ook een optie om voor een combinatie te kiezen van waterjets en luchtjets. Zes waterjets en acht luchtjets dragen bij aan optimale ontspanning.

Tijdsduur

Het is aan te raden om niet langer dan een half uur per dag in een bubbelbad te gaan. Zo voorkom je oververhitting en de kans is kleiner dat je in slaap valt, met alle gevolgen van dien. Het warme water, met temperaturen rond 37-38 graden Celcius, zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van spijsverteringsproblemen, cellulitis of zware benen, om nog enkele voorbeelden te benoemen. Met een kwartier per dag kun je al het gewenste effect bereiken, wat de kwaal ook is. Zoals ik eerder aangaf stimuleert het de bloedsomloop. Dit zorgt ervoor dat zuurstof sneller door het lichaam wordt gevoerd, waar je weer een fitter gevoel van krijgt.

Prijs van een bubbelbad

Een bubbelbad kost al gauw duizend euro of meer. Als je dit te prijzig vindt, is een opblaasbaar bubbelbad een alternatief. Deze schaf je aan voor een paar honderd euro. De exacte prijs is uiteraard ook afhankelijk van het aantal personen dat er gebruik van kan maken. De minimale prijs is rond de €500,- en kan oplopen tot ongeveer €1000,-.

Dit is een gastartikel van een partner.