5 tips voor een rustgevend interieur

De Japanse stijl van inrichten is voor ons de meest bekende vorm van een rustgevend interieur. Beter bekend als een zen interieur. Deze vaak nihilistische interieurs zijn samengesteld uit lage meubelen in zachte natuurlijke kleuren. Alles draait in deze inrichtingen om het gevoel van ruimte, licht, rust en ontspanning. Vanzelfsprekend mag een bepaalde vorm van luxe ook niet ontbreken. In een rustgevend interieur is het de kunst net zoveel weg te laten dat er niets overbodigs meer staat, maar de kamer er niet uitziet alsof je binnenkort gaat verhuizen. Je hoeft echt de Japanse toer niet op, als je daar niet van houdt. Met de onderstaande 5 tips kan je met eigen meubelen en jouw lievelingskleuren ook heel prima een rustgevend interieur samenstellen.

Tip 1. Verruim het zicht naar buiten

Kleine ruimten geven een hokjesgevoel. Ga jezelf maar eens na. Wanneer je je hoofd wilt leegmaken, wil je het liefst de verte in kunnen kijken. Je ogen moeten niet vastgehouden worden door een bepaald punt waar je je op gaat fixeren. Schuif de gordijnen aan de kant of, als de situatie het toelaat, haal ze er helemaal af en verruim je blikveld.

Tip 2. Verminder de druk van je meubels

Je meubels verminderen is niet altijd makkelijk. Kasten heb je nodig als opbergruimte en als je met een druk huisgezin bent, is het tevens noodzakelijk dat je zowel in de zithoek als aan de eettafel genoeg zitplaatsen hebt. Wat je wel kan doen is donkere meubels lichter maken en er minder tierlantijntjes in- of opzetten en aanhangen. Door de lichtere kleur en de afwezigheid van ‘rommeltjes’ zal je zware meubilair minder in het oog springen. Een goed voorbeeld, van hoe je met een goede keuze in meubelen minder druk op een interieur legt, kan je bijvoorbeeld zien op GoossensWonen.nl.

Tip 3. Werk met zachte verlichting

Zorg ervoor dat je kunstverlichting aangenaam voor de ogen is. Licht wat direct in je ogen schijnt voorkomt dat je hersenen zich kunnen ontspannen. Vind je het licht van een echt vlammetje relaxend werken, dan kan je ervoor kiezen een kaarsje aan te steken of een sierhaard aan te schaffen. Een staande schemerlamp in een hoek of inbouwverlichting is in een rustgevend interieur ook zeker geen overbodige luxe.

Tip 4. Gebruik gedekte kleuren

Kleur is geheel smaak- en persoonsafhankelijk en valt niet over te twisten. Wil een kleur echter rust geven, mag hij niet overheersen. Ongeacht met welke kleurencombinatie je ook werkt, houd ze in dezelfde tint en vooral gedekt. Het gebruik van felle kleuren is uit den boze. Je kan best heel goed met geel-, rood- of paarstinten werken, zolang je er maar voor zorgt dat ze niet knallen.

Tip 5. Wees spaarzaam met accessoires

We noemden het al bij Tip 2: ontdoe je van allerlei ‘rommeltjes’. Frutseltjes en tierlantijntjes geven je inrichting een druk uiterlijk. Probeer dat te vermijden. Zet liever enkele grote accessoires neer of hang een mooie eyecatcher aan de muur dan een hele collage van allerlei lijstjes en/of objecten.

BewarenBewaren

Please like & share: