De wereld van rolgordijnen

Rolgordijnen zijn er in allerlei typen, maten en stoffen. Van lichtdoorlatende organza, tot inbetweens en zelfs geheel verduisterende textielsoorten. Als je wil kan je rolgordijnen combineren met een overgordijn of monteren in een kiepraam. Daarnaast zijn er soorten die beschikken over een zonlichtreflecterende folie of beschermende coating die de invloeden van water, schimmels, zuren en vetten tegengaat.

Soorten rolgordijnen

Rolgordijnen kunnen we grofweg onderverdelen in drie soorten.

  • Het standaard rolgordijn

Het gewone rechttoe rechtaan rolscreen is het meest bekend. Dit soort roldoek kan je aan vrijwel elk type raam bevestigen en is vrij goedkoop in aanschaf. Om het geheel een strakker uiterlijk te geven kan er van een extra geleidingssysteem, zoals spandraden of aluminium geleiders, gebruik gemaakt worden.

  • Cassette rolgordijnen

Cassette rolgordijnen bestaan uit een omkasting, de cassette, waarin het doek in opgerolde toestand netjes aan het oog onttrokken wordt. Dit type rolgordijn oogt wat luxer dan de standaardversie. Net als bovengenoemd standaard roldoek kan ook het cassettegordijn met behulp van geleideprofielen strak langs het raam geleid worden.

  • Duo rolgordijnen

De naam duo geeft het al aan. Dit type raamdecoratie bestaat uit twee afzonderlijke roldoeken die je onafhankelijk van elkaar kan bewegen. Vaak zijn deze delen van verschillende transparantie, waardoor je een perfecte controle hebt over de lichtinval.

Stem het roldoek af op je interieur

Rolgordijnen zijn in oneindig veel soorten stof en dessins te verkrijgen. Het beste laat je de keuze afhangen van de functie die het rolgordijn moet gaan vervullen. Wanneer het gordijn bijvoorbeeld een puur decoratieve functie heeft, is vaak een transparante stof de beste keuze. Ga je het gordijn in de keuken of badkamer gebruiken, kan beter een geïmpregneerde textielsoort kiezen en wanneer je wilt dat het tevens ook zonlicht tegenhoudt ben je het beste af met een gemetalliseerde stof.

Ook het kiezen van de juiste kleur kan voor een heleboel hoofdbrekens zorgen. Wil je dat je raamdecoratie mooi aansluit bij de rest van je interieur of is het de bedoeling dat je met je raambekleding er juist wat meer leven inbrengt? Een handige hulp bij het combineren van kleuren en kleurschakeringen is de zogenaamde kleurencirkel. Een tool die ook veelvuldig door interieurspecialisten gebruikt wordt. In een kleurencirkel vind je alle kleuren die waar te nemen zijn in het kleurenprisma. Op een professionele manier kan je zelf elke willekeurige harmonieuze, ton-sur-ton of contrasterende kleurencombinatie maken die je roldoek perfect doet aansluiten op je interieur.