Wat weet jij over het elektrische hart van je huis?

Door de band genomen weten we maar bar weinig over het elektrische hart van ons huis. Zolang alle elektrische apparaten in huis het doen is dat ook geen probleem. Totdat er een gedeelte uitvalt of nog erger, niets het meer doet. Is het alleen een groep die even overbelast was, heeft er ergens een kleine kortsluiting plaatsgevonden of heb je een serieuzer probleem? Om dit te kunnen analyseren, is het makkelijk om ongeveer de werking van een elektriciteitskast te kennen.

Meerdere groepen

Je zal vast wel eens gehoord hebben dat je huiselektriciteit verdeeld is in meerdere groepen. Dat heeft twee redenen: veiligheid en belasting. Zware apparaten die veel stroom vragen, worden op een aparte groep gezet en ook natte ruimten worden separaat gehouden. Uit veiligheidsoverwegingen zullen de keuken en de badkamer dus nooit op een groep zitten. Omdat het elektriciteitsnet in huis onderverdeeld is in groepen noemen we de elektriciteitskast ook wel de groepenkast.

Verdeling van de elektriciteit

De aanvoer van elektriciteit vindt plaats door de voedingskabel. Dit netwerk wordt onderhouden door een netbeheerder en jouw energieleverancier huurt het gebruik ervan. De elektriciteit die jouw huis binnenkomt heeft een bepaalde kracht die in ampère wordt uitgedrukt. Voor de gemiddelde eengezinswoning in ons land is dat monofase 40 ampère, 230 Volt. Voor zonnepanelen, zwaardere machines of een sauna voegt men doorgaans een meer meerfasige aansluiting voor 400 Volt toe. Elektriciteit die via het net binnenkomt wordt beveiligd met een hoofdschakelaar, ook wel hoofdzekering genoemd. Vervolgens loopt de stroom langs een of meerdere aardlekschakelaars en daarna komt de stroom pas in de groepenkast.

Doorslaande zekering

De enige storing die je zelf kan en mag verhelpen aan je groepenkast is een doorgeslagen, stop of zekering. De oorzaak ligt vaak in overbelasting van de groep of een kortsluiting in een apparaat. Oude groepenkasten hebben van die porseleinen stoppen, ook wel zekeringen genoemd, waarbij bij overbelasting het pinnetje eruit slaat. Je moet dan de stop in zijn geheel vervangen. Bij moderne elektriciteitskasten zit er een knop op de zekering die je weer omhoog of in kan drukken. Is de storing niet te verhelpen met het vervangen of heractiveren van de zekering, schakel dan een gecertificeerd elektricien in. Elektriciteit is namelijk veel te gevaarlijk om zelf aan te prutsen.

BewarenBewaren

Please like & share: