Welke sloten zijn het meest geschikt voor jouw huis?

Jammer genoeg is er geen enkele vorm van vergrendeling of slot te noemen dat voor de volle 100% inbrekers buiten houdt. Wel kan je het ze zo moeilijk mogelijk maken. Woningen die voorzien zijn van een geluidsalarm, buitenverlichting, stevige ramen en deuren, eventueel voorzien van rolluiken, kozijnen met SecuStrips en deuren met gecertificeerde cilindersloten genieten bij het dievengilde niet echt de voorkeur. Ervan uitgaande dat je betreffende de zichtbaarheid van je ramen en deuren en het kozijnwerk alles gedaan hebt wat in je mogelijkheden ligt, blijven de sloten over. Cilindersloten zijn daarbij de meest veilige sloten die je hebben kunt. Wanneer je een cilinderslot kopen wilt, is het echter wel zo fijn dat je er net even iets meer over weet, zodat je ook weet welke je het beste kan kiezen.

Wat is een cilinderslot?

Een cilinderslot is een vorm van een slot dat bestaat uit een behuizing met een losse cilindervormige kern. In deze cilinder bevinden zich stiften, plaatjes of kogeltjes die door het draaien van de sleutel in of uit de kern komen. De in ons land meest gebruikte sloten zijn het profiel- en staartcilinderslot. Profielcilinders zijn insteeksloten terwijl staartcilinders als het ware op het slothuis liggen.

Soorten profielcilinders
  • certificaatcilinder, hierbij heb je geen vrij sleutelkopierecht;
  • knopcilinder, deze bedien je aan de binnenzijde met een deurknop;
  • seniorencilinder,eender als knopcilinder alleen voorzien van een extra sleuteltoegang;
  • anti kerntrek cilinder is een profielcilinder die voorzien is van een beveiliging tegen de kerntrek inbraakmethode;
  • vrijloopcilinders zijn sloten met een vrij ronddraaiende kern.
De staartcilinder

Het staartcilinderslot kan je het best vergelijken met een aandrijfmechanisme voor een oplegslot dat je bedient met een sleutel. Je ziet deze nog het meest in oudere woningbouwwoningen.

SKG goedkeurde cilindersloten

SKG is een afkorting van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een onafhankelijke stichting die hang- en sluitwerk test op inbraakwerendheid. De mate van moeilijkheid tot forceren van een slot wordt aangegeven met sterren.

  • 1 ster is standaard inbraakwerend en houdt een inbreker minimaal drie minuten bezig.
  • 2 sterren sloten zijn zwaar inbraakwerend. Een ongenode gast zal in dit geval al gauw minimaal vijf minuten nodig hebben om het slot onklaar te maken.
  • 3 sterren staat voor extra zwaar inbraakwerend en zou het een inbreker zeker 10 minuten moeilijk moeten maken.

Wanneer je vervolgens alles gedaan hebt op gebied van verlichting, degelijk raam en kozijnwerk en trek- en wrikbeveiligingen is een degelijk cilinderslot kopen eigenlijk niet meer dan vanzelfsprekend.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren