Welke lamp voor welke functie

Van de keuken tot de woon- of slaapkamer elke ruimte heeft een ander type licht nodig. Terwijl je in de keuken vaak helder licht wilt om met gemak te koken, heeft de woonkamer dan weer baat bij zacht en sfeerlicht. Dat is niet alleen aangenaam voor de ogen, het rustgevend effect maakt dat je ook sneller ontspant. Ook in de slaapkamer is het belangrijk om na te denken over geschikte lichtbronnen, om zowel aangenaam op te staan als in slaap te vallen. Wij zetten alvast drie soorten lampen op een rijtje, die elk een eigen functie vervullen.

Hang- en plafondlampen: de basis

Het verlichten van een ruimte begint bij het plafond. Kies voor hanglampen, zoals een luster of pendellamp, in een hoge kamer. Doordat de lamp op een eindje van het plafond hangt, wordt het licht mooi verspreid over de hele ruimte. Voor lagere ruimtes of meer gecentreerd licht, kies je voor een plafondlamp. Deze lampen worden meteen aan het plafond bevestigd, voor helder en gericht licht. Wil je graag verschillende plafondlampen? Kies dan voor een rail die meerdere lichtbronnen samenbrengt. Om ’s avonds te genieten van gezellig licht, combineer je je verlichting met een dimmer.

Vloerlamp: gezelligheid troef

Naast de basis is het mogelijk om met verschillende accentlichten je ruimtes extra gezellig te maken. Een vloerlamp is ideaal als knusse verlichtingsbron en wordt ook vaak gekozen als trendy meubelstuk in de woonkamer. Hou je het liever wat meer bescheiden? Met een eenvoudige zwarte of metalen leeslamp heb je het nodige licht, zonder al te opvallend te zijn. Naast de woonkamer is de vloerlamp ook uitermate geschikt in de slaapkamer, aangezien zacht licht ideaal is voor het slapengaan.

Tafellamp: klein maar fijn

Met een tafellamp haal je een kleine verlichtingsbron in huis die dient als individuele leeslamp of sfeermaker. In de woonkamer staat een tafellamp mooi op een buffetkast voor een sfeer effect. In de slaapkamer wordt de tafellamp dan weer verkozen als bijlicht op het nachttafeltje. Vind je dat een tafellamp teveel plaats inneemt? Met een hanglamp creëer je hetzelfde effect zonder plek op je tafel te moeten opgeven. Om de lampen van licht te voorzien kun je kiezen uit led lampen, halogeenlampen of bijvoorbeeld spaarlampen van Budgetlight.

BewarenBewaren