Alarmsysteem: Wat kost dat?

Huisbeveiling

Met een alarmsysteem in huis slaap je toch nét iets prettiger. De kosten voor een alarmsysteem lijken duur, tot je uitrekent wat het kost wanneer jouw huis wordt leeggehaald. Om nog maar niet te spreken van onvervangbare persoonlijke bezittingen en mogelijk gevaar voor alle gezinsleden. Gelukkig hoeft een alarmsysteem niet altijd duur te zijn, zolang je de juiste keuzes maakt die aansluiten op jouw situatie. Er is namelijk geen standaard oplossing voor huisbeveiliging, op deze pagina bekijken we de mogelijkheden en proberen daar een prijskaartje aan te hangen.

Verschillende soorten alarmsystemen

Afhankelijk van het soort alarmsysteem zullen de kosten ook anders uitpakken. Hier zijn de meest voorkomende methodes van huisbeveiliging en de gemiddelde kosten inclusief installatie:

  • Draadloos basis alarmsysteem: 750 euro
  • Hybride alarmsysteem: 1000 euro
  • Draadloos uitgebreid alarmsysteem: 1200 euro
  • Basis alarmsysteem met kabel: 1200 euro
  • Uitgebreid alarmsysteem met kabel: 1700 euro

De eerste opvallende conclusie die we kunnen trekken is het verschil in prijs tussen draadloos en met kabel. Draadloze alarmsystemen zijn namelijk goedkoper dan bekabelde systemen. Om erachter te komen waarom dit het geval is, zullen we de drie verschillende systemen even los bekijken.

1. Draadloos alarmsysteem

Draadloze huisbeveiliging is eenvoudig zelf te installeren, later zijn deze systemen ook verder uit te breiden. Je hoeft dus niet direct te investeren in een compleet systeem, je kunt de beveiliging in huis stap voor stap aanvullen op basis van steeds relatief kleine investeringen. Hoewel losse componenten met draad duurder kunnen zijn dan vergelijkbare componenten met draad, is het gebruiksgemak en de snelle installatie de reden dat een draadloos alarmsysteem in praktijk toch goedkoper uitvalt. Wanneer je kiest voor een NCP klasse 2 huisbeveiliging, zul je weinig of geen storingen ervaren wat zeker in een standaard woonhuis erg prettig is.

2. Alarmsysteem met kabel

De componenten voor huisbeveiliging met draad zijn vaak goedkoper dan bij de draadloze varianten het geval is. Daar staat tegenover dat de installatie door een professionele beveilgingsexpert uitgevoerd dient te worden, en dan komen er behoorlijk wat extra kosten bij. Er zullen ook gaten geboord moeten worden, kabels worden doorgetrokken en de uitbreidbaarheid is minder flexibel. Dat betekent dat je direct een flinke investering moet maken op de beveiliging. Je kunt voor een paar honderd euro de nodige apparatuur kopen, maar dan moet je zelf de installatie uitvoeren.

3. Hybride alarmsysteem

Deze systemen combineren producten met kabels en draadloze producten, zo kun je profiteren van de voordelen die beide soorten huisbeveiliging te bieden hebben. Waar je eenvoudig kabels kunt leggen kies je voor deze apparatuur, waar je niet zomaar een kabel kunt trekken, of wanneer gaten boren niet mogelijk of gewenst is installeer je draadloze componenten. Het is met een hybride alarmsysteem ook eenvoudiger om deze later verder uit te breiden, zo kun je kosten spreiden.

Centrale besturing met sensoren

Een relatief eenvoudige én betaalbare manier van huisbeveiliging is het plaatsen van een centraal systeem dat je kunt uitbreiden met losse sensoren. Dit kan een huisautomatiseringssysteem zijn waar je ook andere “slimme” apparaten aan kunt koppelen. Zo kun je relatief goedkoop sensoren aanbrengen op de ramen, bij een poging tot inbraak wordt er een draadloos signaal doorgestuurd naar het centrale kastje die vervolgens een actie uitvoert. Dit kan het luiden van een alarm zijn, of een notificatie doorsturen naar jouw smartphone, en zelfs het aanzetten van de verlichting of het openen van de gordijnen. Dat zet inbrekers direct op een lopen!

Alarmsysteem als uitbreiding van een smart home

Met huisautomatisering kun je meer dan lampen dimmen en de thermostaat regelen. Er zijn ook veel mogelijkheden voor beveiliging. Denk aan rookmelders maar ook een IP camera die gekoppeld wordt aan een alarmsysteem die een hard geluidssignaal kan produceren. Of juist een stil alarm af laat gaan op jouw smartphone. De IP camera kan automatisch geactiveerd worden wanneer er een beweging wordt geconstateerd in huis, zo kun je bewijsmateriaal verzamelen wanneer er onverhoopt toch een inbraak mocht plaatsvinden. Maar met al die preventieve mogelijkheden wordt de kans op inbraak steeds kleiner.

Goedkope draadloze beveiliging in huis

Zoals bij alle draadloze systemen kun je een smart home stukje bij beetje opbouwen. Zolang je kiest voor een centrale aansturing zoals een Somfy TaHoma kastje die werkt op basis van een standaard protocol, kun je het systeem steeds verder uitbreiden. Wellicht een multicolor Philips Hue lampen set met kerst, en een slimme speaker voor een verjaardag. Je kunt dit soort apparatuur inclusief de beveiliging centraal besturen met je eigen smartphone of tablet via een app, dat spaart weer kosten uit. Controleer vooraf of het apparaat van jouw keuze werkt volgens standaard protocollen, en vraag het anders na bij de leverancier.

Dit artikel betreft een samenwerking met een partner.