Wat weet jij over gereedschap?

De mens gebruikt sinds zijn bestaan al gereedschappen. Zonder gereedschap zou onze samenleving zoals we die nu kennen, met vele woningen en hoge gebouwen er heel anders uitzien. Gereedschap helpt de mens en de economie vooruit. Waren gereedschappen in oude tijden nog van hout en ijzer, de materialen zijn in de afgelopen eeuwen flink geëvolueerd.

Mede door de uitvinding van elektriciteit ontstond er een geheel nieuw soort gereedschap. Het was nu mogelijk om gereedschap aan te laten drijven door elektriciteit, waardoor er nog meer mogelijk was. Grofweg kan er in gereedschap een eerste scheiding gemaakt worden in handgereedschap en machinegereedschap.

Handgereedschap

Handgereedschap is van oorsprong het oudst gebruikte gereedschap die de mens gebruikt. Handgereedschap was in eerste instantie van hout, totdat het ijzer werd uitgevonden. IJzer werd daarna een belangrijk materiaal voor gereedschap. Ook vandaag de dag kunnen we ondanks de technische mogelijkheden niet meer zonder handgereedschap. Denk daarbij aan kleine klusjes thuis, zoals een schilderij ophangen of een kastje in elkaar zetten. Handgereedschap als een hamer en schroevendraaier zijn in elk huishouden dan ook onmisbaar.

Ondanks dat het gebruik van machinaal gereedschap in de bouw gewoon is, kunnen ook bouwvakkers nog steeds niet zonder handgereedschap. Hamers, beitels, schroevendraaiers en allerlei tangen behoren tot de standaard uitrusting van een bouwvakker. Wil je altijd je gereedschap thuis bij je hebben? Kijk dan eens op Mastertools.nl waar je eenvoudig online het beste handgereedschap kunt bestellen.

Machinegereedschap

Met de komst van elektriciteit werd ook het gereedschap elektrisch. Het grote voordeel is dat taken met handgereedschap, dat veel mankracht eist of veel inspanning, ineens stukken gemakkelijker uit te voeren is. Het werk gaat met machinegereedschap stukken sneller en er is ook veel meer mogelijk. Grote wolkenkrabbers hadden niet bestaan als er geen machinaal gereedschap was uitgevonden. Machinaal gereedschap blijft evolueren. Was het vroeger voornamelijk gereedschap dat afhankelijk was van een stroompunt, tegenwoordig werkt veel machinegereedschap op een accu. Zo heb je geen stroompunt in de buurt nodig en je kunt gemakkelijk de accu uit de machine verwijderen om deze op te laden.

De ontwikkeling van machinegereedschap is nog steeds niet voltooid. Hoe meer onze technische mogelijkheden verbeterd worden, des te ingenieuzer zal ook machinegereedschap worden. Dit beloofd dus nog veel voor de toekomst. In de webshop van Mastertools.nl vind je een groot assortiment machinegereedschap, zodat je je projecten gemakkelijker kunt uitvoeren.

Please like & share: