Eenvoudig polijsten

polijsten

Wanneer vloeren of meubels na verloop van jaren minder mooi worden, worden ze vaak al afgedaan als onbruikbaar en vervangen. Dit is eigenlijk helemaal niet nodig, want met het nodige onderhoud kunnen meubels en vloeren er weer uitzien als nieuw. Dit kan onder andere door middel van polijsten. Polijsten kennen we vooral als een techniek waarbij krassen van auto’s verwijderd wordt, maar in huishoudens wordt polijsten niet zoveel gebruikt. Toch loont het zich om een binnenshuis te polijsten.

Vloer polijsten

Heb je een natuursteen vloer die er al jaren inzit en na verloop van de jaren er niet meer mooi uitziet? Ga je vloer eens polijsten. Het enige wat je nodig hebt is een goed polijstmiddel en een polijstmachine. Vooral wanneer je diamant pads voor de polijstmachine gebruikt, kun je een prachtig resultaat bereiken. De machine kun je eenvoudig voor één of meerdere dagen huren. Ook het polijstmiddel bestaat tegenwoordig uit goede biologisch afbreekbare stoffen, zodat je niet in de weer hoeft met chemische middelen. Dit is overigens ook beter voor een natuursteen vloer. In principe zijn alle natuursteen vloeren, zoals marmer, graniet en kalksteen geschikt om gepolijst te worden. Na het polijsten zijn al je krassen van de vloer verdwenen, is je vloer weer kristalhelder en ziet de vloer er weer splinternieuw uit.

Meubels polijsten

Oude houten meubels zijn vaak zeer duurzaam. Toch kunnen deze meubels na verloop van tijd door het boenen en eventuele beschadigingen er minder mooi uit zien. Het is de kunst om het hout volledig te ontdoen van alle vorige aangebrachte lagen was, lak of verf zodat je het oorspronkelijke hout en houtstructuur blootlegt. Dit kan met speciale afbijtmiddelen of een staalborstel. Je kunt ook je meubels laten zandstralen. Dit scheelt veel werk en je hebt een beter resultaat. Het polijsten van houten meubels is gemakkelijk zelf te doen met een speciale en een polijstborstel. De meubels zullen er nadien weer als nieuw uit zien.

Glas polijsten

Veel mensen weten het niet, maar ook krassen in glas kunnen verwijderd worden met polijsten. Dit kan het glas in je ramen zijn, maar bijvoorbeeld ook voor een glazen tafel. Wel is het aan te raden om dit door een expert te laten doen. De expert heeft er de juiste polijstmachine voor en weet hoe het glas behandeld moet worden. Als het glas gepolijst is, zie je niets meer van de oude krassen en heb je weer heldere ramen om doorheen te kijken.