Op zoek naar een rolsteiger? Let op de kwaliteit en veiligheidseisen

Ben je op zoek naar een rolsteiger om een klus te klaren aan de buitenkant van je huis? Een rolsteiger is een ideaal hulpmiddel voor het uitvoeren van bijvoorbeeld buitenschilderwerk op (grote) hoogte. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten bij het gebruik van een rolsteiger. 

Waar je een rolsteiger voor kunt gebruiken

Een rolsteiger is bedoeld voor buitengebruik. Je kunt er op grote hoogte mee werken en je kunt rolsteigers gebruiken voor allerlei werkzaamheden rondom het huis. Voor kleine kusjes of enorme projecten. Denk aan schilderklussen, metselwerk en renovatieprojecten. Het opzetten van een rolsteiger kost je wel wat tijd. Om de kans op ongelukken te verminderen, moeten rolsteigers sinds 1 januari 2018 verplicht een leuning hebben.

Kwaliteit en veiligheidseisen van een rolsteiger

Het woord zegt het eigenlijk al: een rolsteiger is een steiger op wielen. Het grote voordeel van een rolsteiger is dat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen. Informeer jezelf goed over de veiligheidseisen en kies voor kwaliteit. Voor jouw persoonlijke veiligheid is het noodzakelijk dat je op de hoogte bent van de veiligheidseisen van een rolsteiger. Als je een klus aan de gevel van je huis wil uitvoeren, gebruik de rolsteiger dan op de juiste wijze. Sinds 1 januari 2018 zijn er verscherpte veiligheidseisen van kracht. Zo moet er op de rolsteiger een leuning op heuphoogte aanwezig zijn als je het platform wil betreden: bij het opbouwen van de steiger én bij het werken op de steiger. Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, dien je in ieder geval rekening te houden met het volgende: 

  • Controle door een deskundig persoon: zijn alle documenten in orde? 
  • Vlakke ondergrond en stabiele plaatsing 
  • Valbescherming regelen 

Alleen mensen die hier speciaal voor opgeleid zijn, mogen een rolsteiger opbouwen, monteren of demonteren. Zorg er ook voor dat de wielen van de rolsteiger geblokkeerd zijn, klim nooit omhoog langs de frames en verrijd hem nooit als er iemand op de steiger staat. 

De rolsteiger die aansluit op jouw wensen

Om je kluswerkzaamheden optimaal uit te voeren, is het belangrijk dat hij volledig aansluit op jouw wensen. Goed nieuws: je hebt rolsteigers in alle maten. Je kunt kiezen voor een grote, kleine, smalle of brede rolsteiger. Er zijn rolsteigers op de markt waarmee je gemakkelijk de werkhoogte kunt instellen. Ook kun je kiezen voor extra accessoires en onderdelen of voor een duurzame steiger.