Is kunstgras eigenlijk wel veilig?

kunstgras

Kunstgras wint de laatste jaren behoorlijk aan populariteit. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om kunstgras in de tuin aan te leggen en ook op sportaccommodaties zien we het veelvuldig verschijnen. Kunstgras is de laatste jaren echter ook negatief in het nieuws geweest en dan met name met betrekking tot de gezondheid. Meerdere experts meldden dat het een gevaar voor de gezondheid zou vormen naar aanleiding van een uitzending van ZEMBLA. Maar hoe zit dit nu eigenlijk precies? Hoe veilig is kunstgras dan eigenlijk en ontstaan er geen problemen door? 

Rubberen korrels 

De discussie die losbarstte over de veiligheid van kunstgras ging met name over het zogeheten rubbergranulaat, waarmee veel kunstgrasvelden werden ingestrooid. Deze rubberen korrels zouden een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van mensen. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat dit inderdaad het geval is. Althans, wanneer het kunstgras is ingestrooid met deze korrels. Rubbergranulaat is namelijk gemaakt van gerecyclede autobanden en bevatten in veel gevallen een aantal stoffen die in hoge concentraties giftig kunnen zijn. Ook is er sprake van veel zink en olie in de rubberen korrels. Het gevolg zou kunnen zijn dat mensen die veel met de korrels in aanraking komen vergiftigd kunnen raken. De uitspraak dat het kunstgras niet veilig zou zijn, is dus wel degelijk ergens op gebaseerd. 

Is kunstgras dan nog wel veilig? 

We moeten echter vooral niet vergeten dat het niet het kunstgras zelf is dat giftig is maar dus de rubberen korrels waarmee het ingestrooid werd. Dit probleem is eenvoudig op te lossen door ze niet langer met deze korrels in te strooien. Dat is inmiddels dan ook door vrijwel alle fabrikanten van kunstgras en degenen die deze velden beheren gedaan. Inmiddels wordt er dus gebruik gemaakt van andere manieren en materialen om het kunstgras in te strooien waarmee het direct een stuk veiliger is. Het ging overigens sowieso al niet om kunstgras dat in tuinen aangelegd werd, maar enkel om de variant bij sportvelden. Maar ook dat is nu verleden tijd waardoor we er zonder twijfel vanuit mogen gaan dat het kunstgras van onze tijd volledig veilig is.

Je kunt dus met een gerust hart kunstgras van Kunstgras-grastapijt.nl bestellen en in je tuin (laten) liggen. Je loopt namelijk geen enkel risico voor je gezondheid. Bovendien biedt het kunstgras natuurlijk ontzettend veel voordelen. Het is bijvoorbeeld onderhoudsarm en het blijft het hele jaar door prachtig groen van kleur.