Je voordeur openen via spraak, het kan!

Domotica maakt het leven aangenamer. Nee, dit is geen product dat je in de winkel kunt kopen. Het is de combinatie van slimme apparaten en diensten in huis, zoals dimbare lampen, elektrische rolgordijnen of een thermostaat die automatisch lager gaat wanneer je de deur uit loopt. Het wordt ook wel huisautomatisering of een “smart home” genoemd. Er zijn zoveel mogelijkheden met domotica toepassingen dat je haast niet weet waar te beginnen! Laten we een begin maken bij de voordeur; die kun je openen met jouw stem!

Sesam open u!

Als je een klein beetje de ontwikkeling van technologie volgt heb je vast gehoord van spraakassistenten zoals Siri (Apple), Alexa (Amazon), Cortana (Microsoft) en de spraakassistent van Google die geen aparte naam heeft (al hun producten en diensten hebben gewoon Google in de naam). Je kunt met deze virtuele assistenten iets opzoeken op het internet via de microfoon in jouw laptop, een YouTube video bekijken via de smartphone of een muziekje laten spelen met een slimme luidspreker. Maar daar houdt het niet op, deze spraakassistenten worden steeds veelzijdiger. Je kunt er zelfs jouw deur mee openen! Je kunt bijvoorbeeld “Hey Google” roepen als je op de deurmat staat, wij vinden het leuker om zelf een unieke boodschap in te spreken zoals “Sesam open u!”. Harry Potter fans kunnen “Alohomora” gebruiken, zo wordt jouw huis een echte Hogwarts.

5 alternatieve manieren om de deur te openen

Wist je dat de deurklink met sluiting stamt uit 1878, en werd uitgevonden door Osborn Dorsey? Dat is eigenlijk nog helemaal niet zo lang geleden, want deuren bestaan al veel langer. Tot aan de 21e eeuw is er weinig veranderd aan deursloten, maar de laatste jaren komen er steeds meer inventieve manieren op deuren te openen en sluiten zoals:

  1. Sleutel: Dit is een oude bekende, toch realiseert niet iedereen zich dat het slot wat momenteel in de deur zit wellicht niet zo veilig is. Wanneer je in een wat ouder huis woont met een oude voordeur, dan bestaat er de kans dat het slot binnen luttele seconden te openen is door een inbreker. Zorg ervoor dat je gekeurde sloten op alle buitendeuren laat monteren.
  2. Keypad: Hoewel we deze manier van ruimtes afsluiten vooral kennen van kantoor en in magazijnen, kan een keypad ook heel handig zijn om de deur te openen. Bij slimme sloten wordt een numeriek keypad vaak gebruikt als backup voor het geval dat de automatische methode niet mocht functioneren.
  3. Kaart: Net als bij het keypad komen we de kaart ook vaak tegen in zakelijke omgevingen, en ook vaak bij hotels. Er zijn kaarten die niet fysiek in contact hoeven te komen met het deurslot, zo hoef je de kaart niet steeds tevoorschijn te halen om de deur te openen.
  4. Smartphone: Met deze zakcomputer kun je bijna alles in een domotica omgeving bedienen, dat geldt ook voor deursloten. Je hebt de keuze om de sloten direct te laten openen wanneer je voor de deur staat, of eerst de smartphone te ontgrendelen. De tweede optie kost iets meer moeite, maar is wel veiliger.
  5. Geofencing: Deze functie werkt heel goed in combinatie met een smartphone of smartwatch. Wanneer je van huis gaat zal de deur gesloten worden, wanneer je thuis komt opent de deur automatisch op basis van de afstand tussen de zender en de ontvanger. Erg handig voor minder validen dus, maar ook als je veel boodschappen moet dragen.

Wat is een slimme deurbel?

Een slimme deurbel wordt verbonden met een domotica- of huisautomatisering systeem zoals de Somfy Tahoma, en kan vervolgens bestuurd worden via andere slimme apparaten. Omdat de voornoemde spraakassistenten ook binnen dit netwerk functioneren, kun je spraakcommando’s geven aan allerlei apparaten waaronder een slimme deurbel of een slim deurslot. Stel: Er komt iemand aan de deur die aanbelt. Op jouw tablet ergens in huis verschijnt een melding. Je kunt deze persoon te woord staan, en bekijken via de ingebouwde videocamera. Als het een vertrouwd persoon is open je de deur op afstand en laat je deze persoon binnen. Dit kan allemaal met jouw stem, je hoeft hiervoor op geen enkele knop te drukken. Dat is met name interessant voor minder valide personen, maar ook voor thuiswerkers die druk bezig zijn kan dit ideaal zijn. Bijvoorbeeld om bezorgers te woord te staan of klanten binnen te laten.

Meer mogelijkheden met domotica

Omdat veel slimme apparaten aan elkaar te koppelen zijn kun je allerlei functies uitvoeren met slechts één gesproken commando. Zo kun je de voordeur op het nachtslot laten gaan, de gordijnen sluiten en de verlichting laten dimmen met ook nog de temperatuur een graadje lager, door slechts jouw persoonlijke commando uit te spreken. De persoonlijke virtuele assistent luistert altijd naar je!