4 tips voor het kopen van gordijnen

Bij het kopen van gordijnen moet je kiezen uit verschillende kleuren, stoffen, lengtes en of je wel of niet voor kant-en-klaar gaat. Met zoveel beslissingen kun je gemakkelijk overweldigd raken. Daarom vier tips die het kopen van gordijnen gemakkelijk maken:

1.   Stofkeuze

Het materiaal van de stof bepaalt hoe gemakkelijk gordijnen te bedienen zijn, hoe ze vallen en of ze licht binnenlaten of juist buitenhouden. Voor gordijnen zijn deze stoffen de beste keuze omdat ze meestal goed hangen:

  • linnen
  • zijde
  • faux zijde
  • fluweel

Wil je verduisterende gordijnen, dan is fluweel de beste keuze. Faux zijde gaat van deze stoffen het langste mee, vooral in een zonnige kamer.

2.   Kleurkeuze

Het beste is voor neutrale kleuren te gaan, omdat deze minder snel vervagen dan andere kleuren. Dat is vooral van belang als er veel zonlicht in je kamer valt. Bovendien gaan neutrale kleuren meer op in de kamer, waardoor je minder kans hebt dat je gordijnen uit de toon springen. 

3.   Lengte en voering

Voordat je een meetlint pakt, kun je het beste eerst kijken hoe hoog je de gordijnen boven het raam wilt laten hangen. Bevestig je ze boven het raam, dan geeft dat een kamer meer hoogte. Ontwerpers hangen gordijnen vaak ongeveer zes centimeter boven het raamkozijn, maar voor een dramatische look gaan sommigen zelfs hoger. 

Meet vanaf de plek waar je wilt dat de gordijnen hangen tot aan de vloer. Wil je dat de gordijnen licht over de vloer zijn gedrapeerd, voeg dan nog eens twee of drie centimeter toe aan de lengte. Voor een moderne, frisse uitstraling, laat je de gordijnen gelijk met de vloer vallen.

Bij het meten van de breedte van je raam, zorg je er het beste voor dat je vier tot acht centimeter aan beide zijden toevoegt en verdubbel het totale aantal centimeters om ervoor te zorgen dat het gordijn vol hangt. Bovendien hangt het dan niet voor je raam als het open is en zit het ook niet in de weg.

4.   Kant-en-klaar of op maat

Kant-en-klare gordijnen zijn voordelig als ze precies bij de maat van je raam passen. Passen ze niet helemaal, dan moet je ze laten vermaken en ben je alsnog duur uit. Op maat gemaakte gordijnen bieden vele voordelen. Naast dat het gemakkelijk is, is het een groot voordeel dat je de afmetingen helemaal kunt aanpassen aan de grootte van je raam.