Overstappen van huurwoning naar koopwoning

Overstappen van huurwoning naar koopwoning? Hier moet je op letten:

Woon je op dit moment in een huurwoning en ben je van plan om over te stappen naar een koopwoning? In dat geval zijn er natuurlijk wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. Er komt namelijk behoorlijk wat kijken bij het kopen van een woning. Wij zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje. 

De hypotheek 

Je koopt in de meeste gevallen niet zomaar een huis van het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. De meeste mensen moeten daar dan ook een hypotheek voor aanvragen. De hypotheek tarieven kunnen nogal eens wijzigen en dus is het verstandig om hier vooraf goed naar te kijken. Overigens kun je een hypotheek aanvragen met behulp van een adviseur óf het zelf doen. Het eerste is aanzienlijk duurder maar dan weet je wel direct dat alles goed wordt geregeld. Wanneer je het zelf online doet, lijkt dat misschien heel eng en onmogelijk wanneer je er geen verstand van hebt. Dat is echter lang niet altijd het geval. Bij veel aanbieders word je namelijk stap voor stap geholpen bij het afsluiten van de hypotheek waardoor het eigenlijk heel eenvoudig is.

Belasting aftrekken 

Het fijne van een eigen huis is dat je bepaalde dingen van je inkomstenbelasting af kunt trekken. Je hebt namelijk recht op hypotheekrenteaftrek. De rente die jij over je hypotheek betaalt, mag je namelijk van het inkomen waarover je belasting betaalt aftrekken. De belasting wordt daardoor lager en je krijgt zelfs geld terug van de belastingdienst. Dat is een heel fijn bijkomend voordeel waar je wel zelf op moet letten. 

Verzekeringen 

Ook verzekeringen zijn erg belangrijk wanneer je een eigen huis hebt. Wanneer je een huis huurt, beschik je meestal alleen over een inboedelverzekering. Andere verzekeringen worden vaak door de verhuurder afgesloten. Wanneer je een huis koopt, dien je dat echter zelf te doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een opstalverzekering die meestal verplicht wordt door de hypotheekverstrekker. Overigens ligt dat vaak weer anders wanneer je een appartement koopt. In dat geval is er namelijk meestal sprake van een VVE (Vereniging Van Eigenaren). Daar betaal je een jaarlijkse bijdrage aan en in sommige gevallen regelen zijn ook de opstalverzekering. Deze hoef je dan uiteraard niet afzonderlijk meer af te sluiten. In sommige gevallen is het overigens ook noodzakelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten omdat je anders geen hypotheek kunt krijgen.