De mogelijkheden van een zadeldak

Wat is een zadeldak? 

Een zadeldak – een dak in de vorm van een omgekeerde V – is het meest gebruikte daktype in Nederland. Er is bij een zadeldak sprake van twee hellende dakschilden, die bijeenkomen in de nok. Meestal zijn beide dakzijden van gelijke lengte, maar ook een asymmetrisch zadeldak komt veel voor in Nederland en België. Zadeldaken worden zeker niet alleen op woningen gebruikt. Dit soort daken komen ook voor op bijvoorbeeld blokhutten. En dat is goed verklaarbaar, want zadeldakken hebben door hun structuur een flink aantal voordelen boven bijvoorbeeld een plat dak.

Waarom een zadeldak op een blokhut ideaal is 

Een blokhut met zadeldak heeft de nodige voordelen boven bijvoorbeeld een plat dak. Een groot pluspunt is dat door de hellende daken regen en sneeuw goed wordt afgevoerd. Op een plat dak blijft neerslag liggen en kan dan sneller tot lekkages leiden. Wie kiest voor een blokhut met zadeldak heeft daarvan geen last. In de tweede plaats blijkt een zadeldak goed bestand te zijn tegen windstoten en stormen. Een derde voordeel van een zadeldak is dat er onder het dak meer leefruimte is dan onder andere daken. Door te kiezen voor steile dakzijden, kun je de leefruimte nog verder vergroten. Ten slotte zijn er met zadeldaken veel uiteenlopende mogelijkheden qua afwerking als het om dakbedekking .

Diverse soorten afwerkingen van een blokhut met zadeldak 

Als je gaat voor een blokhut met een zadeldak heb je talloze opties voor de dakbedekking. Veel mensen kiezen voor traditionele keramische dakpannen. Deze zien er niet alleen fraai uit, maar zijn ook relatief voordelig. Daarbij gaat dit soort keramische dakpannen gemiddeld liefst 100 jaar mee.

Een andere mogelijkheid is natuurleien. Deze bedekking oogt erg natuurlijk en heeft een levensduur van zo’n 90 jaar. Natuurleien is wel een dure optie. Wil je een voordelig dak op je blokhut leggen, dan kun je beter kiezen voor een betonnen dakpan of voor bitumen leien. Deze daksoorten zijn al snel de helft goedkoper, maar gaan met 25 tot 30 jaar ook aanzienlijk minder lang mee.

Een andere optie is keuze is zinken dakbedekking. Dit type dakbedekking is er duurzaam en houdt het met gemiddeld 125 jaar als daksoort het langste vol van alle dakbedekkingen. Ten slotte kun je nog kiezen voor een rieten bekleding. Met name voor blokhutten in landelijke stijl is dit een prima keuze.