Je woning smooth en stylish verlichten: hoe pak je dat aan?

De mogelijkheden op het gebied van het verlichten van woningen hebben de afgelopen decennia enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Tot de nieuwste ontwikkelingen behoren het zeer energiezuinige led paneel en andere soorten led verlichting die met Smart Home systemen tot in de details te programmeren en bedienen zijn. Maar jouw woning kun je op nog meer manieren eigentijds en effectief verlichten. Onderstaande vier aandachtspunten qua verlichting helpen je om jouw woning smooth en stylish van het mooiste, voordeligste en beste licht te voorzien. 

1. Basisverlichting in huis

Belangrijk in woningen is dat elk kamer afdoende verlicht kan worden. Dit kun je bereiken met bijvoorbeeld een led paneel die je aan het plafond bevestigen kunt. Een led paneel is doorgaans een rechthoekig of vierkant lichtgevend paneel dat in tal van soorten en maten verkrijgbaar is. Panelen met led zijn energiebesparend en verlichten ruimtes perfect. Voordelig is ook dat dit soort verlichting een lange levensduur heeft. 

2. Natuurlijk licht optimaal benutten

Maak verder ook zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Dit kan door een lichtkoepel in het platte dak van de bijkeuken aan te brengen. Verder haal je veel extra natuurlijk licht binnen door gebruik te maken van kozijnen met grote glasplaten erin en door glazen deuren in huis aan te brengen. Zonlicht laat het huis groter en ruimer lijken. Verder is het natuurlijk voordelig dat de energielasten omlaag gaan: er komt immers gratis licht en warmte het huis in!

3. Ontwerp een goed lichtplan

Een goed idee om het huis per ruimte perfect te kunnen verlichten, is het opstellen van een doordacht lichtplan. In een lichtplan staan de diverse ruimten uitgetekend, zoals de woonkamer, keuken en badkamer. Je tekent de plekken in waar specifieke soorten verlichting moeten komen, zoals basisverlichting aan het plafond, muurverlichting, staande lampen of verlichting om bepaalde accenten in de ruimte aan te brengen. 

4. Sfeerverlichting in de trappengang

Met spotlampjes met bewegingssensoren kun je in de trappengang prachtige lichteffecten creëren. Kies voor led spotlichtjes, omdat deze duurzaam zijn en energiezuinig. Hoe werkt het: als je de trap oploopt springen beurtelings lampjes aan, zodat je goed verlicht de trap kunt opkomen en afdalen. Niet alleen verhoogt dit de veiligheid, maar een fraai verlichte trap in jouw favoriete kleurensamenstelling – één kleur kan natuurlijk ook – heeft een enorm sfeerverhogend effect. En verder bespaar je energie, omdat de spotlampje vanzelf uitgaan als er niemand op de trap is.